Zisk zemědělství loni klesl o půl miliardy, přesto je třetí nejlepší za 15 let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

České zemědělství loni vydělalo meziročně o 80 milionů korun méně, celkem 16,2 miliardy korun. Zisk je také o půl miliardy nižší, než předpokládal předběžný údaj zveřejněný začátkem března. Po zpřesnění je přesto loňský výsledek třetím nejlepším od roku 1998. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Hodnota produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách se v roce 2013 meziročně zvýšila zhruba o pět procent na 128,2 miliardy korun. Pokračoval dlouhodobý růst podílu rostlinné výroby na celkové produkci, který loni přesáhl 59 procent.

Rostlinná produkce vzrostla o šest procent na bezmála 76 miliard korun. Její nejvýznamnější součástí bylo pěstování obilovin se zhruba 43procentním zastoupením na celkové rostlinné výrobě a pěstování technických plodin s podílem přesahujícím 27 procent. Loňská sklizeň obilovin i řepky byla vyšší než předloni, na druhé straně se však snížily jejich výkupní ceny.

Živočišná výroba se zvýšila o 4,2 procenta na 46,9 miliardy korun. Na růstu se podílely všechny komodity s výjimkou skotu a vajec. „U drůbeže sice pokleslo naturální množství, ale díky nárůstu cen byla vyšší i její produkce,“ uvedl ČSÚ v komentáři. Největší nárůst výroby byl zaznamenán u mléka, a to jak díky růstu vyprodukovaného množství, tak zlepšené ceně komodity.

Výroba masa se v roce 2013 podle již dříve zveřejněných údajů meziročně snížila o 2,4 procenta na 447 525 tun v jatečné hmotnosti, produkce se zvýšila jen u skopového. Propad produkce masa byl přesto nejnižší za posledních pět let. O 2,6 procenta na 2,3 miliardy litrů se oproti roku 2012 snížil nákup mléka. Pokles ovlivnil zvýšený vývoz mléka do zahraničí.

Bohatá sklizeň

Sklizeň obilovin loni dosáhla 7,512 milionu tun, což bylo o 13,9 procenta více než o rok dříve. Více než o čtvrtinu se zvýšila také úroda olejnin, kterých ze 486 908 hektarů pěstitelé sklidili rekordních více než 1,5 milionu tun. Naprostou většinu produkce olejnin představovala řepka.

České mlékoČeské mléko | Hrouda Jan/EuroStoupla i výroba mléka (foto Euro)

V Česku se loni pěstovala na historicky největší ploše téměř 419 tisíc hektarů. Její rekordní sklizeň dosáhla 1,4 milionu tun. Naopak brambor se urodilo o pětinu méně. Včetně sklizně z domácích zahrad jich bylo sklizeno 647 tisíc tun. Statistici definitivně upravili také předloňský zisk odvětví, když jej zhruba o 100 milionů korun snížili na 16,3 miliardy korun, což přesto výsledek zařadilo na historicky druhou pozici. Dosud nejvyššího zisku dosáhlo odvětví v roce 2011, kdy vydělalo 17,4 miliardy korun.

Předloňský zisk, který dnes statistici definitivně navýšili o 300 milionů korun na uvedených 17,4 miliardy korun, byl nejvyšší od roku 1998, odkdy je sledován. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Objem ostatních dotací do zemědělské výroby loni meziročně klesl o 1,8 miliardy na 27,5 miliardy korun.