PPF se stahuje z Asie, za 20 miliard korun prodává vietnamský Home Credit

Skupina Home Credit

Skupina Home Credit Zdroj: profimedia.cz

Skupina Home Credit, divize PPF pro spotřebitelské financování, ve středu oznámila podpis rámcové dohody o prodeji aktiv Home Creditu ve Vietnamu. Plnění transakce dosahuje přibližně 800 milionů eur, tedy asi dvacet miliard korun. Kupující stranou je banka Siam Commercial Bank Public Company Limited (SCB), která je součástí thajské skupiny SCBX Public Company Limited.

Transakce podléhá schválení příslušných regulátorů ve Vietnamu a v Thajsku. Její vypořádání se očekává v první polovině roku 2025.

Home Credit Vietnam byl založen v roce 2009 jako první společnost skupiny PPF v segmentu spotřebitelského financování v jihovýchodní Asii. Během 15 let se stal předním poskytovatelem digitálních finančních služeb. Počet klientů Home Creditu ve Vietnamu přesáhl 15 milionů po celé zemi. Aktuální tržní podíl společnosti je kolem 14 procent. Home Credit Vietnam zaměstnává 6000 lidí.

SCBX, thajská skupina podnikající ve finančních technologiích a působící v celé Asii, je konečným vlastníkem SCB, čtvrté největší banky v Thajsku podle celkového objemu aktiv.

Skupina Home Credit je mezinárodní poskytovatel spotřebitelského financování působící na trzích v Evropě a Asii. Home Credit má kořeny v České republice. Za dobu svého působení obsloužil Home Credit 140 milionů klientů a jeho mobilní aplikace má více než 100 milionů registrovaných uživatelů.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Skupina vlastní aktiva v hodnotě 43,5 miliardy eur, asi 1,1 bilionu korun, a zaměstnává celosvětově 52 tisíc lidí.