PPF uvažuje o stažení Home Creditu ze slabých trhů. Posílit chce v zemích, kde vidí potenciál

PPF Gate, centrála skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera v Praze 6.

PPF Gate, centrála skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera v Praze 6. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
Výroční zpráva PPF
Výroční zpráva PPF
8
Fotogalerie

Investiční skupina PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů, uvedla dnes v rozhovoru s agenturou Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Skupina Home Credit byla založená v roce 1997. Působí v devíti zemích Asie, střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu. V první polovině letošního roku však vykázala ztrátu 178 milionů eur (4,5 miliardy Kč) způsobenou odpisy staršího portfolia, z velké části v Číně, a pandemií v Indii.

Na dotaz, jak Home Credit bude vypadat za rok, Jirásková uvedla, že je to těžké říct. Jsou země, u kterých firma věří, že mají silný potenciál, a chce je proto dále rozvíjet, a to i sama. Pak existuje druhá kategorie zemí, kde firma vidí potenciál tvorby hodnoty jako omezený, růstově omezený, takže tyto země by mohly být případně prodány, dodala. Odmítla však upřesnit, které země do této druhé kategorie spadají. Další skupina zemí má podle ní potenciál, ale Home Credit zde může přizvat partnery, kteří budou poskytovat velkoobchodní financování pro jeho úvěry.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

Provozní výnosy Home Creditu v Číně klesly v první polovině roku na 462 milionů eur z 1,08 miliardy eur před rokem. Na dalších asijských trzích, kromě Indie, se od roku 2020 zlepšily.

Bankovní divize PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, se má spojit s Moneta Money Bank. K dokončení transakce je ale ještě potřeba, aby akcionáři Monety schválili model financování spojení. Hlasování se má uskutečnit 20. prosince.

Akcionáři Monety předchozí model financování odmítli a firmy se minulý měsíc dohodly na novém modelu. Jirásková uvedla, že PPF by přivítala většinovou kontrolu nad Monetou, ale neusiluje o ni za každou cenu. Podle původní dohody měla PPF získat většinu, podle nové o podílu PPF mají rozhodnout ostatní akcionáři Monety. „Pokud budeme mít kontrolu, bude to hezké, ale pokud ne, tak ne,“ řekla.

PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v Evropě, Asii a Severní Americe. PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF. Správcem jeho pozůstalosti byla jmenována vdova Renáta Kellnerová.