Praha má nejnižší nezaměstnanost v Unii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Podle nejnovějších dat Eurostatu o míře nezaměstnanosti v regionech Evropské unie za rok 2014 se české hlavní město umístilo na první příčce s pouhými 2,5 procenta nezaměstnaných.

Oproti roku 2013 klesl v Praze počet lidí bez práce o 0,6 procenta. Nezaměstnanost nižší než tři procenta zaznamenaly v Evropské unii kromě Prahy pouze německé regiony. Stejnou míru nezaměstnanosti jako Praha mělo v roce 2014 jen Horní Bavorsko. Následují Tübingen, Horní Falc, Dolní Bavorsko a Dolní Franky.

Na opačném konci žebříčku s nejvyšší nezaměstnaností v EU se umístily výhradně španělské a řecké regiony. Nejvyšší počet nezaměstnaných měla v loňském roce španělská Andalusie – téměř 35 procent, přes 32 procent zaznamenaly Kanárské ostrovy.

Praha však zaostává za evropskou špičkou v nezaměstnanosti mladých lidí pod 24 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové kategorii dosahuje v Praze deseti procent oproti Hornímu Bavorsku, kde práci nemají necelá čtyři procenta mladých. Na druhé straně v řeckém Ipeirosu nemá práci sedm z deseti lidí mladších 24 let.

nezaměstnanostnezaměstnanost | UP CR