Příchod učitelů na úřady práce lehce zvýšil červencovou nezaměstnanost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Nezaměstnanost se v červenci meziměsíčně mírně zvýšila, tento posun vzhůru jde však jednoznačně na vrub sezonnímu pohybu. Nárůst o jednu desetinu procentního bodu na 6,3 procenta podle analytiků rozhodně neznamená obrat dosud pozitivního trendu na trhu práce. Ostatně rostoucí nabídka volných pracovních mist, která překračuje 98 tisíc, to jen potvrzuje.

Celkem bylo bez zaměstnání 456 341 lidí, proti červnu jich je o 4946 více, informoval Úřad práce ČR. Podle něj za nárůstem počtu nezaměstnaných stojí hlavně příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství na pracovní úřady.

Také analytik Home Creditu Michal Kozub připomíná, že tento růst je typický sezonní výkyv. Kromě učitelů se podle něj na úřady práce hlásí čerství absolventi ze škol, ať už středních, nebo vysokých. „Protože ale v létě neprobíhá mnoho nových nástupů do zaměstnání, tak nezaměstnanost mírně roste. Druhá vlna absolventů přijde ještě v září. Pak se trh práce vyrovná s tímto přílivem nové pracovní síly a nezaměstnanost opět poklesne,“ předpovídá Kozub.

Nejvíce lidí, téměř dvacítka, se uchází o jedno místo na Bruntálsku. Následují okresy Ústí nad Labem a Karviná. Na opačné straně žebříčku skončilo Prachaticko, Domažlicko a Praha- východ, kde na jedno místo připadá shodně 1,6 uchazeče.

O jedno volné pracovní místo se nyní uchází v průměru pět uchazečů, loni v červenci to bylo jedenáct. “Nejenže nezaměstnaných bylo letos v červenci o 85 tisíc méně, ale volných míst je dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem,” upřesnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Graphical visualization of Cz Unemployment Rate

Loni v červenci míra nezaměstnanosti činila 7,4 procenta. Za výrazným zlepšením na trhu práce ve srovnání s předchozím rokem je sílící ekonomika. “Vděčíme za to především silnému ekonomickému růstu vytvářejícímu pracovní příležitosti v průmyslu i ve službách,” konstatoval analytik.

Daniela Milučká z Raiffeisenbank očekává, že za celý letošní rok nezaměstnanost klesne v průměru k 6,6 procentu oproti loňským 7,7 procenta. „Příští rok by se mohla nezaměstnanost dle našich odhadů přiblížit ještě o krok blíž k šesti procentům. Jelikož trh práce reaguje na zlepšující se kondici české ekonomiky se značným zpožděním, krok po kroku by mělo dojít i k zvedání mezd,“ vysvětlila Milučká.