Propustíme 11 tisíc zaměstnanců, řekla nová šéfka Vodafonu

Vodafone

Vodafone Zdroj: shutterstock

Nová šéfka Vodafonu Margherita Della Valleová v úterý řekla, že během tří let zruší 11 tisíc pracovních míst. Jako důvod uvedla, že chce opět dosáhnout konkurenceschopnosti firmy. Letos totiž předpovídá pokles cash flow o 1,5 miliardy eur. Takhle velké propouštění ve Vodafonu by bylo největší v historii, uvádí agentura Reuters

Vodafone zaměstnává kolem 100 tisíc lidí v Evropě a v Africe, což z něj dělá jednu z nejznámějších britských korporátních značek. „Náš výkon nebyl dost dobrý,“ řekla Della Valleová, která byla minulý měsíc jmenována generální ředitelkou společnosti. „Mými prioritami jsou zákazníci, jednoduchost a růst,“ dodala. 

„Malý výkon je něco, co trhy v poslední době od Vodafonu očekávají, a celoroční výsledky tomuto trendu neodporovaly,“ řekl Matt Britzman, akciový analytik společnosti Hargreaves Lansdown. Investoři popisují britskou společnost jako težkopádnou a špatně reagující na měnící se trh.

Della Valleová uvedla, že Německo, největší trh Vodafonu, má nedostatečnou výkonnost, zatímco Španělsko, které se v posledních letech vyznačovalo silnou konkurencí, bylo pod strategickým dohledem. Tlaky v Německu a vyšší náklady na energie vedly k poklesu zisků Vodafonu o 1,3 procenta na 14,7 miliardy eur.

Vodafone už v letošním roce ohlásil plány na zrušení asi jednoho tisíce pracovních míst v Itálii. Podle zpráv médií by firma chtěla zrušit také asi 1300 pracovních míst v Německu.

Součástí skupiny Vodafone je od roku 2005 rovněž společnost Vodafone Czech Republic. Ta má podle svých internetových stránek v Česku přes 4,5 milionu zákazníků.