ABB chce v Trutnově zdvojnásobit výrobu a nabrat až 150 lidí

Nová továrna ABB v Trutnově

Nová továrna ABB v Trutnově Zdroj: ctk

Koncern ABB, který podniká v energetice a automatizaci, dnes v Trutnově otevřel novou továrnu na výrobu automatizačních systémů pro rozvodny proudu. Nová továrna za asi 150 milionů korun by měla firmě v Trutnově pomoci do dvou až tří let postupně zdvojnásobit výrobu. Současný počet 350 pracovníků by mohl vzrůst o 100 až 150 lidí, řekl ředitel závodu Pavel Mík.

Do hal vybudovaných v průmyslové zóně Krkonošská přestěhoval ABB své dosavadní výrobní aktivity v Trutnově, a to včetně největšího inženýrského centra pro řízení rozvoden ABB v Evropě. „Areál v centru Trutnova byl již naplněn a nenabízel možnost dalšího rozšíření výroby. V nové továrně bude výroba výrazně efektivnější,“ řekl Mík.

V Trutnově ABB vyrábí systémy řízení rozvoden, klíčovým produktem jsou rozvaděčové skříně. Mík upozornil, že plánovaný růst výroby je závislý na poptávce. Pokud by se firmě dařilo, není vyloučeno další rozšíření výroby, které by však již vyžadovalo výstavbu dalších výrobních hal. Výrobky z Trutnova putují do asi 50 zemí celého světa.

Nová továrna vyrábí v dvousměnném provozu a podnik nové pracovníky stále hledá. „Aktuálně hledáme přibližně deset až dvacet lidí,“ řekl Mík.

Nová místa i prostor pro podnikatele

Trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS) na investici ABB ocenil zejména přínos nových pracovních míst. „Pracovní místa při sedmiprocentní nezaměstnanosti v Trutnově jsou pro nás velmi důležitým faktorem,“ řekl. Uvedl, že majitel prostor uvolněných ABB je nabízí dál jiným podnikatelům, což může přinést další nová pracovní místa.

„Nový závod nám umožní významně navýšit výrobní kapacitu v Trutnově a podpoří náš růst v oblasti automatizace energetických sítí,“ uvedl prezident divize Systémy pro energetiku ABB Group Claudio Facchin. Koncern v Trutnově posílí i inženýrské centrum, které se například zaměřuje na vývoj aplikací pro inteligentní sítě a kybernetickou bezpečnost.

Švýcarský koncern ABB v Trutnově podniká více než 20 let a dosud jeho provozy sídlily v pronajatých prostorách v centru města. V nové továrně o ploše 8500 metrů čtverečných sídlí výroba, inženýring a testování.

Již ve středu koncern ABB otevřel v Brně v areálu ve Vídeňské ulici novou tovární halu na výrobu vzduchem izolovaných rozvaděčů vysokého napětí a přístrojových transformátorů. Celková investice v Brně a v Trutnově činila 50 milionů dolarů (1,3 mld. Kč).

V Česku ABB v současné době zaměstnává více než 3400 lidí v osmi lokalitách. Provozuje sedm výrobních závodů v Praze, Brně, Ostravě, Trutnově a Jablonci nad Nisou, čtyři výzkumná a vývojová centra a dvě inženýrská centra. Loni ABB v Česku zvýšila tržby o pět procent na 13,5 miliardy korun. Ve světě pro ABB pracuje více než 150 tisíc lidí ve 100 zemích.