ABB ČR loni zvýšila tržby o 3,7 procenta na 14 miliard

ABB v Brně

ABB v Brně Zdroj: ctk

Firma ABB ČR, která podniká v oblasti energetiky a automatizace, zvýšila loni tržby o 3,7 procenta na 14 miliard korun. Výši zisku společnost neuvedla. Mateřské mezinárodní skupině ABB Group tržby i čistý zisk loni klesly.

V dubnu loňského roku ABB v Česku otevřela dvě nové továrny v Brně a Trutnově. Nově vybudované prostory v Brně slouží pro výrobu vzduchem izolovaných rozvaděčů vysokého napětí a přístrojových transformátorů, v Trutnově se pak továrna specializuje na výrobu automatizačních systémů pro rozvodny proudu. Investice v obou městech dohromady činila 50 milionů dolarů (1,3 miliardy korun).

ABB má sídlo ve Švýcarsku. Do Česka společnost přišla začátkem 90. let minulého století a zaměstnává zde přes 3400 lidí. Provozuje sedm výrobních závodů v Praze, Brně, Ostravě, Trutnově a Jablonci nad Nisou, čtyři výzkumná a vývojová centra a dvě inženýrská centra v Ostravě a Plzni.

Mateřská skupina ABB v loňském roce snížila tržby na 35,5 miliardy dolarů (870 miliard korun) z předloňských 39,8 miliardy dolarů. Čistý zisk firmě klesl o čtvrtinu na 1,93 miliardy dolarů (47,2 miliard korun). ABB Group má kolem 135 tisíc zaměstnanců v téměř 100 zemích světa.