Aero Vodochody dodá další kokpity pro vrtulníky Black Hawk

Pro americkou firmu Sikorsky vyrábí Aero Vodochody také kokpit pro legendární vrtulník UH-60 Black Hawk.

Pro americkou firmu Sikorsky vyrábí Aero Vodochody také kokpit pro legendární vrtulník UH-60 Black Hawk. Zdroj: profimedia.cz

Zástupci Aera Vodochody na leteckém veletrhu ILA v Berlíně podepsali kontrakt na dodávku kokpitů pro vrtulník S-70i Black Hawk americké společnosti Sikorsky. Do roku 2017 jich český podnik vyrobí nejméně padesát. Zakázka má hodnotu několika stovek milionů korun.

Aero bude pro polský PZL Milec, což je dceřiná firma koncernu Sikorsky Aircraft, vyrábět konstrukci sestávající z nosu, čelního skla kabiny a plošiny pro dva piloty včetně kabelových rozvodů i letových ovládacích prvků.

Přesnou cenu zakázky odmítlo Aero upřesnit. Podle mluvčí firmy Terezy Kryšpínové se pohybuje v řádech stovek milionů korun. „Padesátka dodaných kokpitů nemusí být konečné číslo. Je pravděpodobné, že jejich počet dál vzroste a pak samozřejmě významně stoupne i hodnota celého kontraktu,“ uvedla pro E15.cz Kryšpínová.

Ve Vodochodech vyrábějí již od roku 2011 kokpity pro nejpoužívanější vrtulník americké armády Black Hawk typu UH-60M. Řada S-70i je proti tomu navržena speciálně pro mezinárodní vojenský trh. Aero se přitom na její výrobě už částečně podílelo.

„V posledních dvou letech jsme s PZL Mielec spolupracovali na produkci kabelových svazků pro S-70i. Již dvanáct let také dodáváme Sikorskému civilní vrtulníky S-76. Tento kontrakt je proto dalším pokračováním partnerství s naším největším zákazníkem,“ vysvětlil prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

Vrtulníky S-70i jsou navrženy s ohledem na velkou variabilitu a přizpůsobivost požadavkům konkrétních zákazníků. Začaly se vyrábět již v 70. letech, PZL Mielec je produkuje od roku 2009.

Vodochodské Aero ovládá od roku 2007 investiční skupina Penta. Vedle Sikorskyho, který je klíčovým zákazníkem Aera, patří mezi odběratele firmy i koncerny Airbus, Boeing nebo Embraer. V současnosti má téměř 1500 zaměstnanců.