AirAsia zbrojí proti konkurenci, koupí stovku Airbusů

Airbus A320 aerolinek AirAsia. Dopravce již už dohromady objednal 475

Airbus A320 aerolinek AirAsia. Dopravce již už dohromady objednal 475 Zdroj: wikimedia.org

Největší asijské nízkonákladové aerolinky AirAsia se připravují na další expanzi. Dopravce si od Airbusu objednal sto letadel a stal se tak největším provozovatelem úzkotrupých letounů evropského výrobce.

Airbus potvrdil, že AirAsia si od něj objednaly 36 letounů A320 současné generace a 64 úsporných Airbusů A320neo v hodnotě 9,4 miliardy dolarů.

AirAsia si již dohromady objednaly 475 letadel rodiny A320. Přes sto dodaných letounů operuje ze základen v Bankoku, Kuala Lumpur, Jakartě, Manile a Tokiu.

„Objednávka poslouží hlavně k expanzi,“ řekl šéf aerolinek Tony Fernandes agentuře Bloomberg. Podnikání v jihovýchodní Asii se daří, obzvláště to platí o Thajsku, Indonésii a Malajsii, k tomu se přidává silná čínská a indická poptávka,“ dodal.

Také podle analytika banky BNP Paribas Arnauda Bocheta nebudou mít aerolinky s využitím nových strojů problém, částečně je totiž využijí i jako náhradu za starší letouny. „V Asii je díky rostoucí populaci a stále bohatší střední třídě možné další letadla během příštích deseti let snadno využít, obzvláště pokud aerolinky začnou obnovovat flotilu,“ vysvětlil.

Díky kontraktu od AirAsia naplní Airbus volné výrobní kapacity stávajícího model A320 před příchodem modernizované verze v roce 2015. Asijský dopravce do té doby čekat nemůže a tak část objednávky tvoří i „výběhové“ stroje.

Konkurence mezi asijskými nízkonákladovými dopravci v poslední době sílí. Australský Qantas stále více investuje do své nízkonákladové odnože Jetstar, Singapore Airlines v létě rozjely vlastní levné aerolinky Scoot. Některé aerolinky tlak nevydržely – indické Kingfisher Airlines bojují o přežití, zachránit je má zatím utajovaný investor, s nímž firma jedná.