Airbus a Renault vyvinou novou generaci baterií pro automobily a letadla

Airbus a Renault se pouští do společného projektu

Airbus a Renault se pouští do společného projektu Zdroj: Airbus

Renault Megane
Airbus A320neo
3
Fotogalerie

Evropský výrobce letadel Airbus a francouzská automobilka Renault se pustí do společného projektu vývoje nové generace baterií pro automobily a letadla. Společnost Airbus to uvedla na svých stránkách.

Obě společnosti se hodlají zaměřit hned na několik cílů. Mezi ně má patřit například optimalizace energetického využití baterií či snížení jejich hmotnosti. Projekt se bude také věnovat problematice životního cyklu nové generace baterií, jejich dopadu na životní prostředí a recyklaci.

Airbus i Renault si od spolupráce slibují mnohé. Francouzská automobilka od vývoje nové generace baterií očekává větší dojezd u hybridních aut a elektromobilů, Airbus zase snížení hmotnosti bateriových článků a další krok k vlastní elektrifikaci, které chce podle technické ředitelky společnosti Sabine Klaukeové dosáhnout do roku 2050. „Dosažení nulových emisí do roku 2050 je pro nás jedinečnou výzvou, která však vyžaduje spolupráci napříč sektory,“ uvedla Klaukeová.

Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škody Auto

Video placeholde
• Škoda Auto

Airbusu se letos finančně daří. Zisk evropského výrobce letadel vzrostl ve třetím čtvrtletí o 26 procent na 836 milionů eur (20,5 miliardy korun). Hlavními pohony růstu byly silný dolar a oživení výroby letadel. Firma však v říjnu uvedla, že odložila plánované uvedení svého nejnovějšího letounu A321XLR do provozu na druhé čtvrtletí roku 2024. Původní cíl, který se ukázal být jako nereálný, počítal se zahájením provozu koncem roku 2023. Letos Airbus dodal svým zákazníkům 700 letadel.

Pozitivní zprávy letos přicházejí i od francouzského Renaultu. Automobilka zvýšila ve třetím čtvrtletí tržby meziročně o pětinu na 9,8 miliardy eur (240 miliard korun), a to především díky tomu, že prodávala svá vozidla dráž.