Airbus A350 završil sedmiletý vývoj, absolvoval svůj první let

První start Airbusu A350

První start Airbusu A350 Zdroj: Airbus

Příprava posádky na první let Airbusu A350
Příprava posádky na první let Airbusu A350
Příprava posádky na první let Airbusu A350
Posádka prvního letu Airbusu A350
První start Airbusu A350
5
Fotogalerie
Nejnovější model letadel Airbus A350, který má konkurovat Boeingu 787 Dreamliner, dnes úspěšně bsoloval svůj první testovací let. Odstartoval z jihofrancouzského Toulouse, aby se po čtyřech hodinách vrátil zpět.

K centrále Airbusu se přišlo na událost podívat deset tisíc lidí, zejména zaměstnanci včetně vedení evropského koncernu EADS, který bude dálkový velkokapacitní letoun vyrábět. Airbus původně zvažoval o odložení letu kvůli stávce letových dispečerů, která během tohoto týdne zasáhla Francii.

Stroj během prvního letu pilotují Francouz a Brit, oba bývalí armádní letci. „Letadlo se chová extrémě dobře,“ prohlásil během letu šéfpilot Peter Chandler.

Na A350 Airbus pracovala sedm let a jeho vývoj stál asi 15 miliard dolarů (289 miliard korun). Jeho předvedení tři dny před aerosalonem Le Bourget u Paříže, který se koná od 17. do 23. června, předznamenává tamní ostrý boj o zakázky mezi evropským a americkým výrobcem.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo světa a mezi aerolinkami si získal velkou oblibu díky své úspornosti. A350 má být díky lehkým materiálům z uhlíkových kompozit ve více než polovině celého letadla podobně úsporný. Airbus doufá, že dokáže využít problémů Dreamlinerů se závadami na bateriích, které vyústily v dlouhodobou odstávku těchto letadel. Evropský výrobce se také po zkušenosti konkurenta rozhodl v A350 využít klasické, už ověření baterie.

Airbus už na A350 získal více než 600 objednávek. Dodávky nových strojů chce společnost zahájit ve druhém pololetí tohoto roku. Dodávky nových strojů s 270 až 350 sedadly, které mají mít dolet až 15 tisíc kilometrů, chce společnost zahájit do konce roku 2014. Boeing dosud prodal 833 dreamlinerů.

Sledujete přímý přenos z prvního letu Airbusu A350