Akcionáři ČEZ se mohou dočkat mimořádné dividendy

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

ČEZ
ČEZ
3
Fotogalerie

Zhruba patnáct korun na akcii by podle ekonomů činila mimořádná dividenda energetického ČEZ, pokud by firma akcionářům vyplatila celou sumu získanou prodejem svého bulharského byznysu. K tomu by přes problematický průběh mohlo dojít podle odhadů v horizontu několika měsíců. Možnost výplaty mimořádné dividendy z prodeje zahraničních aktiv připouští sám ČEZ. Český stát by si v takovém případě přišel na necelých 3,5 miliardy korun dividend navíc.

„ČEZ by takovou výplatou utlumil kritické hlasy na adresu návrhu dividendy na úrovni 24 korun na akcii, pro který ostatně skutečně neexistuje ekonomické opodstatnění,“ uvádí analytik J&T Banky Michal Semotan. Podle něho má firma dostatek hotovosti i nerozděleného zisku na to, aby letos vyplatila i bez prodeje zahraničního byznysu stejně vysokou dividendu jako v loňském roce, tedy 33 korun na akcii. Představenstvo ale počátkem května navrhlo vyplatit z loňského zisku dividendu o devět korun na akcii nižší.

„Ačkoli ČEZ zmínil mimořádnou dividendu jen jako jednu z možností využití výnosu z prodaných zahraničních aktivit, není důvod držet tyto peníze ve firmě,“ říká menšinový akcionář ČEZu Michal Šnobr s tím, že i v případě sázky na jádro by firma významné investice v tomto směru činila až v horizontu deseti až dvanácti let. „Není tedy důvod odkládat si peníze už nyní,“ dodává Šnobr, který ve svém protinávrhu žádá ČEZ, aby z loňského zisku vyplatil 35 korun na akcii.

Polostátní energetická firma počátkem minulého týdne oznámila změnu své dividendové politiky s tím, že výplata se propříště bude pohybovat mezi osmdesáti a sty procenty čistého zisku firmy. Doposud byla přitom dolní hranice na šedesáti procentech. Důvodem měly být nižší zahraniční investice a nepravděpodobnost významnějších akvizic. ČEZ změnil svou výplatní politiku jen necelé tři týdny poté, co navrhl výplatu nejnižší dividendy za poslední roky. „Oznámení dvou takto fakticky protichůdných zpráv je z pohledu dividendové politiky poněkud nekonzistentní,“ dodává Semotan. Navrhovaná výše dividendy překvapila i trh, který očekával zhruba stejnou dividendu jako v loňském roce.