Na trhu elektřiny zostřil konkurenční boj

Elektroměr (ilustrační foto)

Elektroměr (ilustrační foto) Zdroj: Silver Spring Networks

Elektřina
Elektřina
Elektřina
4
Fotogalerie

Prudký růst cen elektrické energie koncem loňského roku postavil proti sobě dodavatele energií. Při zdražení totiž mohou klienti odejít od svého dodavatele bez sankce. „Boj je ostrý. Řada dodavatelů bude ještě zvyšovat ceny,“ upozorňuje výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

O klienty bojují dominantní hráči s menší konkurencí. Majitel obchodníka s energiemi Bohemia Energy Jiří Písařík se dokonce ostře pustil do největších hráčů. „Někteří dodavatelé, zejména Innogy, ale i ČEZ, dělají vše pro to, aby celému trhu znechutili změnu dodavatele. Z tohoto důvodu se vymysleli energetičtí šmejdi, aby se ukázalo, jak špatné je měnit dodavatele,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 Písařík.

Obě firmy nařčení ostře odmítají. „Taková vyjádření jsou naprostý nesmysl. Kampaně cílené proti konkurenci nevedeme,“ reaguje mluvčí Innogy Martin Chalupský a dodává: „Jsme naopak hrdí, že nemáme zapotřebí nikoho očerňovat. Takové výroky působí spíše jako obrana útokem.“

Podobně se vyjadřuje ČEZ. Bohemia Energy je podle mluvčího polostátní skupiny Romana Gazdíka jedinou výjimkou, která se nepostavila za větší ochranu spotřebitelů, kterou prosazuje ministerstvo průmyslu. To však mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná označuje za nepravdivé tvrzení. "Naopak, celou dobu tyto aktivity na posílení ochrany spotřebitele podporujeme, aktivně se do diskuzí zapojujeme a navrhujeme naopak ještě další opatření, jako jsou zjednodušení změny dodavatele a zpřísnění podmínek pro vydávání licencí," zdůrazňuje Novotná.

Podle Písaříka ale návrhy ministerstva ani ERÚ neřeší to, že se zákazník „často používá jako štít ve sporech mezi obchodníky“. „To jsou militantní termíny z doby před patnácti lety, kdy se trh s energiemi začal otevírat,“ kritizuje Gazdík s tím, že trh se již změnil.  Podle Novotné ale firma jen upozorňuje na to, že "legislativní opatření a mediální obraz energetického trhu nesmí paralyzovat tržní prostředí tím, že zákazníkům znemožní nebo je odradí od svobodné volby dodavatele". 

Situaci vyhrotilo loňské zdražení energií, které se dotklo peněženek spotřebitelů. „Uvědomí si, že změnou dodavatele lze ušetřit a bránit se růstu cen,“ uvádí Gavor. Navíc zvýšení cen elektrické energie nebo plynu u dodavatele umožňuje zákazníkům snazší přechod ke konkurenci. „Klient může odstoupit od smlouvy bez sankcí,“ připomíná mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort. Počet změn dodavatelů elektřiny (v tisících)Počet změn dodavatelů elektřiny (v tisících)|E15

Klienti začali loni ve velkém přecházet mezi obchodníky s energiemi, když podle dat Operátora trhu s energiemi OTE změnilo dodavatele přes 570 tisíc odběratelů. Pohyb na trhu vyvolal ostré rozepře mezi konkurenty. Spory se vedou zejména o platnost plných mocí, které klienti udělí pro změnu dodavatele.

Na ERÚ se loni s podněty obrátilo rekordních 13,5 tisíce lidí, meziročně o zhruba čtrnáct procent více.