Albánie vyhlásila ČEZu válku, připraví ho o licenci

ČEZ

ČEZ

Albánské úřady odeberou do konce ledna licenci energetické firmě CEZ Shpërndarje, kterou provozuje česká společnost ČEZ. Ta se s albánskými úřady dostala loni do sporu kvůli údajným dluhům a odprodeji své dceřiné firmy. V případě odebrání licence by ČEZ zahájil s Albánií mezinárodní arbitráž.

Společnost CEZ Shpërndarje se potýká v Albánii se špatnou platební morálkou odběratelů. V listopadu proto odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. ČEZ v reakci na rozhodnutí uvedl, že se hodlá svého podílu v CEZ Shpërndarje zbavit.

Albánská vláda úder vrátila a prohlásila, že hodlá zabránit firmě ČEZ, aby podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje prodala. Zároveň přišla s tvrzením, že jí ČEZ dluží na škodách zhruba miliardu dolarů (19 miliard korun). To energeticý gigant striktně odmítl.

Tím začala obchodní válka, která nyní zřejmě vyústí v odebrání licence a pravděpodobně povede k ukončení činnosti CEZ Shpërndarje. Energetický regulátor ERE podle mluvčí Entely Cipaová zahájil řízení směřující k odebrání licence, které by mělo být uzavřeno do konce měsíce. AP uvedla, že řízení společnosti pravděpodobně převezme vláda. ČEZ má ve společnosti CEZ Shpërndarje podíl 76 procent, zbývající podíl ve společnosti vlastní albánský stát. Datum nového výběrového řízení na udělení licence mluvčí albánského regulátora ERE Entela Cipaová zatím neoznámila.

„Pokud albánský regulátor rozhodne odebrat licenci CEZ Shpërndarje, společnost tím ztratí předmět svého podnikání a následovala by mezinárodní arbitráž. Výše vymáhané částky bude otázkou dalšího vývoje, stejně tak jako veškeré procedurální náležitosti případné arbitráže,“ uvedla k aktuálnímu vývoji Barbora Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ.

Hospodaření ČEZ v Albánii

Vývoj provozního výsledku ČEZ v AlbániiVývoj provozního výsledku ČEZ v Albánii | CEZ

Roční vývoj akcií ČEZ

Vývoj akcií ČEZ k 10.1.2013Vývoj akcií ČEZ k 10.1.2013 | Patria

Okamžitý odchod Skupiny ČEZ z Albánie by podle ratingové společnosti Moody's pro českou energetickou společnost znamenal ztrátu téměř 200 milionů eur, zhruba pět miliard korun. Agentura ale také upozornila, že by ČEZ odchodem na druhou stranu zamezil dalším ztrátám, a ochránil tak její budoucí příjmy.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

O problámech ČEZ v Albánii čtěte více: