Alpiq se chce zbavit své moderní elektrárny v Kladně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarská energetická společnost Alpiq, která na tuzemském trhu provozuje teplárnu ve Zlíně a uhelnou elektrárnu v Kladně, se stahuje z České republiky. Poté, co oznámila svůj úmysl zbavit se zlínské teplárny, nyní švýcarské vedení firmy serveru E15.cz potvrdilo, že hledá kupce pro elektrárnu v Kladně, jeden z nejmodernějších zdrojů v Česku.

„Potvrzujeme, že Alpiq momentálně zkoumá možnosti prodeje hnědouhelné elektrárny v Kladně i ve Zlíně,“ sdělil E15.cz zástupce firmy Martin Stutz. České teplárenství je ztártové, opouští ho také německý E-on, informovaly dříve Hospodářské noviny.

Společnost Alpiq odkoupila kladenský komplex čtyř elektrárenských bloků v roce 2002. Uhlí je zde primárním palivem, je tu převáděno moderní technologií na elektřinu a páru.

Za exit Alpiqu z Česka můžou problémy firmy doma. Firma prochází celkovou restrukturalizací, píše švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Společnost omezuje své aktivity také ve Finsku, Itálii a Francii. Firma se chce zbavit dluhů a snížit své zadlužení do roku 2014 o dvě miliardy švýcarských franků. V roce 2011 činil dluh Alpiqu 4,7 miliardy franků.