Američané za miliardu koupili 150 let starou část ČKD

ČKD Energo - kompresor

ČKD Energo - kompresor Zdroj: CKD Energo

Skupina ČKD Group prodala svou společnost ČKD Kompresory americké firmě Colfax za 57 milionů dolarů, tedy kolem jedné miliardy korun. Transakci podniky vypořádají do konce roku a ČKD Kompresory se poté v rámci Colfaxu stanou součástí skotské divize Howden.

„Tento prodej potvrzuje strategii skupiny ČKD dále se zaměřit na dodávky investičních celků pro oblast energetiky, ropy a zemního plynu a infrastruktury,“ uvedla k transakci finanční ředitelka ČKD Group Soňa Vladařová.

„Se svou 150letou historií mají ČKD Kompresory vynikající značku s excelentním týmem a silnou geografickou působností. Tato transakce posílí činnosti Howdenu v oblasti kompresorů a rozšíří působnost Colfaxu na trzích s velkým růstovým potenciálem,“ okomentoval akvizici Colfaxu Steve Simms.

Podle serveru Aktuálně.cz by změna majitele mohla ČKD Kompresory umožnit expandovat na nové trhy. Česká společnost naopak kupci poskytne své zkušenosti z trhů v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku.

Vývoj akcií Colfaxu na newyorské burze za posledních 5 let:Vývoj akcií firmy ColfaxVývoj akcií firmy Colfax | Yahoo Finance

Tuzemský podnik vyrábí odstředivé průmyslové kompresory jak pro těžbu a přepravu ropy i zemního plynu, tak pro petrochemii, energetiku a ocelářství. Loni utržil 40 milionů dolarů a vykázal hrubý zisk 6,5 milionu dolarů.

ČKD Kompresory je od loňska nový název společnosti ČKD Nové Energo. Firma dosud byla jednou ze čtyř součástí ČKD Group. Po dokončení transakce se přejmenuje Howden ČKD Compressors.

ČKD Nové Energo se přejmenovalo na ČKD Kompresory

ČKD prodala ABB výrobu polovodičů