Americká EPA si na reálných cestách proklepne diesely všech automobilek

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA Zdroj: ctk/AP

Americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) bude po nedávném rozšíření vyšetřování Volkswagenu kvůli skandálu s měřením emisí testovat v reálných podmínkách všechny značky automobilů s dieselovými motory. Zástupci EPA se prý již "nemohou dočkat", zda tak dojde k potvrzení šeptandy z trhu, že podobný systém k obcházení výsledků měření emisí, který používal koncern VW, používají i ostatní automobilky.

Testy budou prováděny v běžném provozu, vozy k nim přitom budou vybírány naprosto náhodně, tudíž by neměla vzniknout jediná příležitost pro majitele vozu zasáhnout do výsledků měření a nějak je ovlivnit.

„Velmi se na zahájení testů těšíme. Jsme zvědaví, zda mezi ostatními diesely jsou nebo nejsou podobné programy,“ prohlásil v listu The New York Times ředitel EPA Christopher Grundler.

EPA v minulém týdnu odhalil, že ‚pozměňovací software‘ využívaly automobilky celkem v deseti tisícovkách vozů značek VW, Audi či Porsche.Grundler odmítl zveřejnit další podrobnosti testování emisí, uvedl ale, že se určitě zaměří na nejnovější modely s dieselovými motory z let 2015 a 2016. Stejnému testování prý budou podrobeny veškeré modely, jejichž výrobci teprve žádací o certifikaci.

Nebývalé rozšíření testů, které zvažují i další státy

Úřad tímto krokem výrazně rozšířil své aktivity, doposud totiž emise testoval přímo na silnicích jen u velkých dopravních vozů. Přímé testování vozů na silnicích plánuje již od roku 2011 také EU, nicméně by neměly začít dřív než v roce 2017 (poté, co případná legislativa projde Evropským parlamentem). Ostatní země jako Jižní Korea, Čína, Indie či Mexiko již oznámily, že rovněž zvažují silniční testování.

„Automobilky se nás již ptaly, za jakých podmínek s jejich vozy budeme jezdit. Jediné, co jsme jim odvětili, bylo, že to nepotřebují vědět,“ tvrdí dále Grundler s tím, že půjde opravdu o náhodné situace, lokality i podnebí.