Americká Tower International rozjíždí v Česku výrobu autodílů

automobilka - ilustrační foto

automobilka - ilustrační foto

Významný světový výrobce kovových dílů a sestav pro automobilový průmysl Tower International chce ještě letos zahájit ostrou výrobu také v České republice. Ve spolupráci s developerskou společností CTP chystá původem americká firma v Nepřevázce u Mladé Boleslavi produkci svařovaných dílů pro karoserie a podvozky, vyplývá ze zjištění deníku E15.

„Nyní už běží zkušební provoz, se zahájením ostré výroby se počítá určitě ještě letos,“ řekl deníku E15 regionální ředitel CTP Tomáš Novotný. Američané navíc počítají s tím, že výrobu v Nepřevázce ještě rozšíří. Firma si nechá přistavět příští rok od CTP další halu. Samotná dodavatelská firma se ke konkrétním plánům na tuzemském trhu nevyjádřila.

Tower International bude v Nepřevázce vyrábět v halách, které tam zbyly po společnosti SAS Autosystemtechnik, výrobci kokpitů pro Škodu Auto. Ten se před rokem přesunul do jiného výrobního areálu v Plazech u Mladé Boleslavi.
V Evropě dosud Tower International vyrábí v Německu, Belgii, Itálii a na Slovensku. Většina slovenské produkce směřuje do bratislavského závodu Volkswagenu. Vzhledem k blízkosti plánované nové továrny v Česku k Mladé Boleslavi je pravděpodobné, že se americká společnost zařadí mezi dodavatele Škody Auto.

Společnost z USA už začíná v Česku hledat zaměstnance. Podle regionálního šéfa CTP Novotného bude Tower International potřebovat v České republice nejméně 300 pracovníků.

„Provoz bude zajišťovat výrobu svařovaných podsestav na automatických svařovacích linkách a svařovacích výrobních uzlech. Výrobní technologii bude ve finálním stavu tvořit až třináct automatických svařovacích linek,“ uvedla k plánovanému závodu v dokumentaci zaslané úřadům CTP.

Společnost Tower International sídlící v americkém státě Michigan zaměstnávala podle vlastních údajů na konci loňského roku v 29 závodech rozmístěných po celém světě devět tisíc lidí. Loňské tržby skupiny činily 2,1 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 42 miliard korun.

Minulý týden deník E15 informoval o plánované expanzi dalšího dodavatele velkých automobilek. Německý výrobce automobilových sedaček Grammer připravuje v průmyslové zóně u Žatce výstavbu svého třetího tuzemského závodu. Obsadí tam haly, které minulý rok opustila společnost Panasonic.