Americký ministr jednal s šéfem ČEZ, o Temelínu prý nemluvili

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: E15 Anna Vackova

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se dnes sešel s americkým ministrem pro energetiku Ernestem Monizem. Schůzka, která proběhla v pražské centrále firmy, se uskutečnila na žádost americké strany, pořádala ji americká ambasáda. Informaci potvrdil šéf ČEZ Beneš.

Ještě před konáním schůzky ČEZ americké ambasádě sdělil, že se vedení firmy nehodlá s americkým ministrem bavit o tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů. „O Temelínu jsme nejednali,“ tvrdí Beneš.

Zúčastněné strany zhruba na hodinovém jednání probraly globální trendy v OECD. Moniz je expertem OECD pro tuto oblast. Dalším tématem bylo další světové setkání ke snižování celosvětových emisí, které se bude konat v příštím roce ve francouzské metropoli. „Diskuse proběhla i ohledně budoucnosti elektromobility a možnosti výměny v oblasti vědy a výzkumu,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

O Temelínu ale Moniz hovořil s českým ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. Podrobnosti ale neuvedli. Mládek nedávno uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín je v současnosti jeho zrušení. O tendru rozhodne firma ČEZ, role vlády podle Mládka spočívá v rozhodnutí o případných garancích.

Spolupráce v jádru

Česko s USA dnes zároveň podepsalo dohodu o spolupráci v civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky. Oba ministři se také zabývali rusko-ukrajinskou krizí a energetickou bezpečností, břidlicovým plynem a možností jeho vývozu z USA do zemí EU. Diskutovali i o nové dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr energetiky USA Ernest Moniz dnes podepsali dohodu o spolupráci v civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetikyMinistr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr energetiky USA Ernest Moniz dnes podepsali dohodu o spolupráci v civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky | MPO„Česká republika vítá uzavření dohody o spolupráci v mírovém výzkumu a vývoji jaderné energetiky, která vytvoří rámec pro spolupráci mezi oběma zeměmi především se zaměřením na pokročilé technologie a zlepšení jejich bezpečnosti a efektivity, jakož i na nakládání s použitým jaderným palivem a odpady,“ uvedl Mládek při podpisu dohody

„Česko hledá v zájmu bezpečnosti dodávek jak alternativní dopravní trasy ruského plynu, tak i jiné dodavatele plynu. Uvítala by proto též export zemního plynu z USA do Evropy, jenž by přispěl ke zvýšení globální energetické bezpečnosti, diverzifikaci dodávek a rozšíření tržních příležitostí. Máme proto zájem na zjednodušení procedury exportu plynu z USA do Evropy a jeho odběru za konkurenceschopnou cenu,“ upozornil Mládek.