Americký výrobce vonných svíček má zájem o pozemek u Mostu

Strategická zóna Joseph

Strategická zóna Joseph Zdroj: Zona Joseph

Společnost Yankee Candle Europe má zájem o pozemek v průmyslové zóně Joseph nedaleko Mostu. Americký výrobce voskových svíček a dalších aromatických doplňků do domácnosti by mohl v továrně zaměstnat až 400 lidí. Záměr prodeje pozemků schválili radní, řekla mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Za pozemky v zóně investor zaplatí zhruba 52 milionů korun. Kupní cena je 340 korun za metr čtvereční. Záměr prodeje ještě musí schválit zastupitelé.

S investorem jednal už od loňského roku primátor Jan Paparega (Severočeši Most). „Stále ještě vyjednáváme podmínky, řešíme podobu smlouvy o smlouvě budoucí, čekáme na výsledky geologického průzkumu,“ zdůraznil.

„Zájem investora, který by v budoucnu mohl zaměstnat až čtyři stovky pracovníků, nás velmi těší, ale v tuhle dobu je před námi ještě mnoho práce,“ dodal.

Společnost Yankee Candle nabízí aroma svíčky, osvěžovače do aut, aromalampy, svícny a další doplňky. Yankee Candle sídlí v South Deerfield ve státě Massachusetts.

Prohlédněte si zónu Joseph na videu

Lákadlem je levná pracovní zóna

V zóně Joseph o rozloze 190 hektarů působí pět investorů, je první rozvojovou plochou Mostu na zelené louce. Podle informací na stránkách zóny je volných ještě 130 hektarů.

Jedním z lákadel pro investory má být dostatek levné pracovní síly. Mostecko je dlouhodobě okresem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. V dubnu činila 12,3 procenta, bez práce je 9500 lidí.

Výstavbě zóny předcházela řada sporů s ekologickými aktivisty, hlavně kvůli společnosti Nemak, a místním sedlákem Janem Rajterem.

S tím se ale město nakonec dohodlo a vykoupilo od něj za 260 milionů korun pozemky v okolí zóny. Většinu peněz na to poskytl stát. Několik kilometrů od mostecké zóny se nachází krajská strategická průmyslová zóna Triangle.

Čtěte také:

Číňané chtějí v Pasohlávkách vybudovat lázně za dvě miliardy

Přípravy Nexenu na Žatecku pokračují, firma odevzdala dokumentaci pro EIA