Americký výrobce zbraní Colt Defense požádal o ochranu před věřiteli

Colt 1911, nejdéle používaný typ pistole ve vojenských a policejních složkách na světě

Colt 1911, nejdéle používaný typ pistole ve vojenských a policejních složkách na světě Zdroj: Stephen Z, CC BY SA 3.0, wiki

Slavný americký výrobce zbraní Colt Defense LLC požádal o ochranu před věřiteli. Firma se potýká s poklesem poptávky po zbraních od běžných spotřebitelů i armády a není schopna splácet své dluhy. Společnost však dodala, že si zajistila 20 milionů USD (486,5 milionu korun) na svůj provoz i po dobu konkurzního řízení, kdy chce projít restrukturalizací. Celý proces restrukturalizace chce dokončit za 60 až 90 dní, napsala agentura Reuters.

Colt Defence minulý měsíc promeškal splátku dluhu ve výši 10,9 milionu dolarů. Zájem o koupi majetku má Sciens Capital Management, který rovněž hodlá přijmout všechny zajištěné závazky a závazky, které se týkají zaměstnanců, zákazníků, dodavatelů a obchodních věřitelů.

Kořeny společnosti spadají do 19. století, kdy Samuel Colt otevřel svou první továrnu a brzy začal vyrábět revolvery. Velké popularitě se těšila koncem 90. let minulého století a na počátku tohoto století. Její pistole M1911 je v současné době nejdéle používanou pistolí ve vojenských a policejních složkách na světě.

americká útočná puška M4 firmy Coltamerická útočná puška M4 firmy Colt | ctk útočná puška M4 od firmy Colt

V posledních letech se však potýká s problémy kvůli propadu prodeje zbraní a v roce 2013 přišla o důležitý kontrakt pro americkou armádu. V dnešním prohlášení uvedla, že její prodej moderních sportovních pušek a revolverů klesl loni o 30 procent. Podle prohlášení pro soud má Colt majetek 500 milionů USD a ve stejné výši jsou i závazky firmy.