Amerika už zase miluje auta. A nový Ford GT

Detroitský autosalon

Detroitský autosalon Zdroj: ctk

V Detroitu probíhá mezinárodní autosalon, který patří k nejdůležitějším na světě. Představuje se na něm 750 vozů, z toho 40 novinek. Koná se ve znamení velkých zisků, velkých aut a velkého loňského finiše.

Americké automobilky loni v listopadu a prosinci prodaly více aut než kdykoli v minulosti. Trh rostl nepřetržitě již šestý rok.
Za uplynulých dvanáct měsíců se ve Spojených státech prodalo 16,5 milionu aut, o šest procent více než v roce 2013.

Zákazníky povzbudily zlepšující se ekonomika, padající ceny palivaa snadnější financování nákupu nových automobilů. Proto obrátili v loňském roce svoji pozornost k větším a dražším automobilům. Třemi nejpopulárnějšími se staly pouze pick-upy, jejichž prodeje loni vzrostly v USA o osm procent. Jejich průměrná cena byla podle Automotive News Data Center 44 tisíc dolarů (jeden milion korun).

Třináct značek zastoupených v USA se loni pyšnilo rekordními prodeji, byly to například Honda, Jeep, Nissan, Subaru. Pouze dva hlavní výrobci Ford a Volkswagen zaznamenali pokles.

Nové supersporty i elektromobily

Nejvíce se mohla radovat nově vzniklá skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Její prodeje překonaly hranici dvou milionů (2 105 682 včetně Fiatu a Alfy Romeo) a její akcie se lehounce pozvedly. Stejně jako témeř neznatelně ztratily Ford a GM.
A vypadá to, že by se letos mohlo prodat více než 17 milionů aut. Stalo by se tak poprvé od roku 2001.

Není proto divu, že na autosalonu v Detroitu jsou téměř všichni autovýrobci. A jaké nabízejí v areálu Cobo největší taháky? Tak například supersport Ford GT, Nissan Titan, Acura NSX, Toyota Tacoma, Volvo S60 Inscription (první auto vyráběné v Číně a prodávané v USA), Mercedes GLE (odpověď ze Stuttgartu na opulentní BMW X6). Překvapil i elektromobil Chevrolet Bolt, nový vyzývatel Tesly.

Hlavní hvězda

Novinky na autosalonu v DetroituNovinky na autosalonu v Detroitu | reuters

Novinky na autosalonu v DetroituNovinky na autosalonu v Detroitu | reutersBezkonkurenčně hlavní hvězdou detroitské přehlídky je Ford GT. Zadní nápravu tohoto ultralehkého karbonového supersportu pohání šestiválec o mobjemu 3,5 litru přeplňovaný dvěma turbodmychadly, má výkon přes 600 koní. GT patří do řady Ford Perfomance, začít vyrábět se má příští rok.

Porsche 911Porsche 911 | reutersPorsche 911 Targa GTS. Stejně jako kupé a kabriolety GTS pohání i novou Targu, která zažívá v Detroitu premiéru, šestiválec o objemu 3,8 litru. Vůz zrychluje z „nuly na sto“ za 4,7 sekundy a jede maximální rychlostí až 303 km/h. Prodej vozu bude zahájen v březnu a bude stát zhruba 3,9 milionu korun.

Toyota TacomaToyota Tacoma | reutersAmeričané mají pořád rádi obří dodávky. A tohle je vůz, který v USA dominuje na trhu s pick-upy. Na snímku model pro rok 2016.

Acura NSXAcura NSX | reutersDravý supersport z Japonska o výkonu přes 550 koní má čtyři motory. Hlavním je šestiválec přeplňovaný dvěma turby. Je zkombinovaný prostřednictvím devítistupňové dvouspojkové převodovky s elektromotorem a roztáčí zadní kola, přední uvádí do pohybu dvojice menších elektromotorů.

Mercedes-Benz GLEMercedes-Benz GLE | reutersMercedes-Benz GLE. Obří kříženec SUV a čtyřdveřového kupé (na délku měří 4,9 metrů) a představuje odpověď stuttgartské automobilky na úspěch BMW X6. Tady Mercedes trochu zaspal.