Amnesty International: Světové firmy neřeší, jestli využívají dětské práce

Dětská práce v Kongu - třídění kobaltové rudy

Dětská práce v Kongu - třídění kobaltové rudy Zdroj: Amnesty International

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) vyzvala výrobce automobilů a elektroniky, aby ověřovali, zda nepoužívají suroviny, na jejichž těžbě se v Kongu podílely děti. Jde hlavně o kobalt, který se používá při výrobě baterií. AI tvrdí, že takovou kontrolou se dostatečně nezabývají ani tak velcí výrobci jako je Samsung, Apple nebo Sony.

Z Konga pochází asi polovina kobaltu, který se ve světě vytěží. Velké doly jsou na jihovýchodě státu v Katanze, v Kongu ale existuje také velké množství nelegálních těžebních míst, v nichž pracují často děti. K dispozici mají primitivní nářadí a není zajištěna jejich bezpečnost ani hygiena. Dětský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že v Kongu je v hornictví zaměstnáno na 40 tisíc dětí.

AI se dotazovala u 16 nadnárodních firem, mezi nimiž byly i Daimler, Lenovo či Microsoft. Mnohé proklamují, že mají přísnou politiku stran využívání dětské práce, AI však zjistila, že většina z nich není schopna určit původ kobaltu využívaného v bateriích pocházejících většinou od čínských výrobců.

Desítky obětí ročně

Podle dostupných zpráv, které cituje BBC, zemřelo při práci v dolech v Kongu mezi zářím 2014 a prosincem 2015 až 80 lidí. AI spolu s úřadem dohlížejícím na přírodní zdroje v Africe (Afrewatch) zjistila, že kobalt vytěžený na místech, kde pracují také děti, se prodává společnosti Congo Dongfang Mining, která je pobočkou čínské těžařské společnosti.

„K paradoxům digitalizovaného věku patří fakt, že nejbohatší a novátorské firmy mohou vyrábět moderní zařízení, aniž musejí prokazovat původ surovin použitých při výrobě jednotlivých součástek,“ řekl ředitel Afrewatch Emmanuel Umpula.

Mark Dummett z AI prohlásil, že s moderními výrobky, které se blyští ve výkladech, si nikdo nespojuje děti vláčící pytle špinavé suroviny v úzkých tunelech s rizikem trvalého poškození plic. „Firmy vydělávající v úhrnu 125 miliard dolarů (3,1 bilionu korun) nemohou říkat, že nedokážou ověřit, odkud pocházejí suroviny, z nichž vyrábějí,“ řekl Dummett.

V dolech od 12 let

BBC připomíná, že mnoho dětí je v Kongu zaměstnáno při práci na povrchu při třídění vytěžené rudy. Další se ale do podzemí dostanou. Například čtrnáctiletý sirotek Paul pracovníkům AI řekl, že v dolech začal pracovat ve 12 letech.

„Trávil jsem v tunelech 24 hodin. Přišel jsem ráno a odešel ráno následujícího dne. Musel jsem se tam i vyprazdňovat. Moje pěstounka mne chtěla poslat do školy, ale náhradní otec byl proti a poslal mne do dolů,“ řekl.