Analytici: Cla na dovoz z USA Česku neublíží

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Cla Evropské unie na dovoz některého zboží z USA, která v pátek vstupují v platnost, budou mít na českou ekonomiku pouze minimální dopad. Tato cla se totiž téměř netýkají podniků, ale jen spotřebitelů. Shodli se na tom oslovení analytici. Mnohem větší dopad by podle nich ale hrozil, pokud by se situace vyhrotila a Spojené státy by zavedly cla na dovoz aut.

V pátek začne Evropská unie uplatňovat odvetná cla ve výši 25 procent na dovoz vybraného amerického zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard). Seznam amerických výrobků, které budou terčem nových cel, zahrnuje produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky a různé další zboží. Figurují na něm například motocykly, džíny nebo whisky. EU tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

"Bezprostřední dopad do ekonomiky z těchto sankcí bude minimální. Toto zboží na evropském trhu sice velmi pravděpodobně zdraží, pravděpodobně však o něco méně než o 25 procent," řekl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Mnohem větší dopad však hrozí, pokud se situace vyhrotí a Spojené státy zavedou cla na dovoz aut. To by se obchodní přestřelky změnily ve skutečnou obchodní válku, dodal.

Objem dovozu, kterého se cla nově týkají, je poměrně malý, souhlasil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Kdyby byl dovoz těchto výrobků v rámci EU rovnoměrně rozprostřený, činil by pro ČR objem asi jednu miliardu Kč, tedy 0,3 promile celkového importu. Výrobky nově podléhající clům jsou vesměs určené pro konečnou spotřebu. Clo tedy hypoteticky ovlivní českého spotřebitele zdražením výrobků v ekvivalentu 0,1 promile celkové soukromé spotřeby, téměř vůbec se ale nedotkne tuzemské podnikové sféry.

Tvrzení o nedotčenosti tuzemských podniků je podle Sobíška dobrou i špatnou zprávou zároveň. "Česká ekonomika by mohla vydělat, kdyby produkovala výrobky konkurující těm, na něž se nově uplatní cla. Pomeranče na džus ale pěstovat neumíme a motocykly Jawa budou strojům Harley Davidson těžko konkurovat," podotkl.

"Česko z USA dováží především stroje, auta, elektroniku a léky a na tyto produkty se evropská cla zatím nevztahují," souhlasil analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Otázkou podle něj zůstává, jestli se konflikt vyřeší, nebo přijde další série odvetných opatření.

EU těmito cly podle Červenky dává Američanům jistou benevolenci a vyčkává, jak se vyvinou bilaterální jednání a případně proces řešení sporu při Světové obchodní organizaci. Pro dovoz oceli a hliníku EU zavedla zrcadlově stejná opatření jako USA.

"Nicméně EU se mazaně rozhodla také zavést cla na produkty pocházející převážně z republikánských bašt na jihu a středozápadě USA. To pro domácí spotřebitele znamená dražší dovezenou kukuřici, tabák, bavlnu, motorky nebo bourbon. I tak domácí konzumenti nakupují tyto druhy zboží hlavně z jiných trhů než z USA," poznamenal.

Seznam amerických výrobků, které budou terčem nových cel, zahrnuje produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky a různé další zboží. Figurují na něm například motocykly, džíny nebo whisky. Hodnota exportu z Evropské unie do Spojených států, který podléhá americkým clům na ocel a hliník, dosahuje 6,4 miliardy eur ročně.

V budoucnosti by měla odvetná opatření EU pokrýt americké zboží ve stejné hodnotě. Evropská komise dnes uvedla, že opatření na americké zboží v hodnotě zbývajících 3,6 miliardy eur mohou být zavedena za tři roky, nebo po příznivém verdiktu WTO.