Analytici: Zájem Evropy o biomasu do elektráren raketově vzroste

Biomasa - ilustrační foto

Biomasa - ilustrační foto

Poptávka po dřevěných peletách pro výrobu elektřiny by v Evropě měla do roku 2020 stoupnout více než trojnásobně. Zájem o biomasu zvýší nabídka vládních podpor pro zelené zdroje energie. Vyplývá to ze zprávy analytické společnosti Bain.

Zájem o dřevěné pelety by se do roku 2020 měla zvýšit na 29 milionů tun z osmi milionů v roce 2010. Většina biomasy, až 66 procent, by se však měla dovážet ze zemí mimo EU, jako Severní Amerika, Rusko a Brazílie, upozorňují analytici.

Celosvětově by výroba elektřiny z biomasy měla do roku 2020 růst o zhruba devět procent ročně. V druhé polovině desetiletí by měl být růst vyšší než v první polovině. Evropská unie a Eurasie se mají na tomto růstu podílet zhruba třetinou, zbývající podíl budou mít Čína, Latinská a Severní Amerika. V samotné Číně se má poptávka do roku 2015 zvyšovat o 40 procent ročně a v druhé polovině desetiletí o 21 procent ročně, odhaduje Bain.

Většina biomasy spalované v elektrárnách by měla být nadále z dřevěných pelet. Čeká se však vysoký nárůst energetických plodin, napsala agentura Reuters.