Analytik: ČEZ nekoupí Slovenské elektrárne bez záruk za Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dean Calma/IAEA; Flickr.com

Největší brzdou případné akvizice do Slovenských elektráren (SE) můžou být problémy spojené s dostavbou Jaderné elektrárny Mochovce, shodli se analytici. Zájem o dvoutřetinový podíl v podniku, který nabízí zadlužená italská firma Enel potvrdil ve středu český energetický gigant ČEZ. I on však trvá na vypracování detailní analýzy spojené zejména s dostavbou této elektrárny.

„ČEZ určitě nevstoupí do obchodu bez toho, aby za dostavbu Mochovců nesl finanční záruky slovenský stát nebo byl celý projekt ze SE vyčleněn,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Připomněl, že ČEZ od samého začátku úvah o případném vstupu do SE říká, že hlavní nejistotou obchodu je to, jak se naloží právě s Mochovci.

Stavba třetího a čtvrtého bloku tamní elektrárny začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně se počítalo s jejich dokončením v letech 2012 až 2013, současný šéf dostavby elektrárny řekl v říjnu slovenským novinářům, že bloky budou uvedeny do komerčního provozu postupně až v letech 2016 až 2017.

Slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis navíc na začátku měsíce uvedl, že je ve hře navýšení nákladů na projekt o dalších asi 800 milionů eur (22,1 miliardy korun). Už v minulosti byl rozpočet dostavby zvýšen o miliardu eur na současných 3,8 miliardy.

Slovenská vláda nabídku nepodala
ČEZ není jediným zájemcem o vstup do SE. Společnou nezávaznou nabídku dnes oznámila i slovenská rafinérská a petrochemická skupina Slovnaft a maďarský energetický podnik MVM Group. Naopak slovenská vláda, o jejímž zájmu o podíl se dříve hovořilo podle agentury Reuters předběžnou nabídku na dvoutřetinový podíl Enelu v SE nepředložila.
Samotný Enel dnes ČTK potvrdil, že přijal na SE několik nezávazných nabídek. Jména dalších uchazečů ani jejich počet firma odmítla uvést. Uvedla pouze, že podání závazných nabídek očekává na konci tohoto nebo začátku příštího roku.

Průtahy s dostavbou Mochovců označil nejreálnější scénář vývoje analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. I podle něj by pro ČEZ byla nejvýhodnější dohoda se slovenskou vládou o sdílení rizik spojených s dostavbou elektrárny, ideálně doplněnou o dohodu na garantované výkupní ceně z nových bloků. „Takovou variantu ovšem považuji jen za velmi málo pravděpodobnou,“ uvedl Sýkora. Právě slovenská vláda má pod kontrolou zbylých 34 procent akcií SE.

To, že by slovenský stát garantoval výkupní cenu s jaderných elektráren v neděli odmítl i slovenský premiér Robert Fico. Uvedl, že se jedná o obrovské riziko a není to cesta.

Podíl za miliardu eur?

Kvůli nejrůznějším možnostem, jak naložit s dostavovanou elektrárnou nechtějí analytici moc komentovat ani cenu případné akvizice. Aspoň o částečný odhad se pokusil Sýkora. Hodnota prodávaného podílu by podle něj mohla být okolo jedné miliardy eur (27,7 miliardy korun).

„Když ovšem do úvah o ceně zahrneme i nové bloky v Mochovcích, bez jakýchkoliv záruk a garantované výkupní ceny, hodnota nabízeného podílu může spadnout jen na několik set milionů eur,“ dodal Sýkora.

Slovenské elektrárny se mění v sud střelného prachu