Analýza navrhuje až dva nové bloky v Temelíně i Dukovanech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Obě české jaderné elektrárny v Temelíně i Dukovanech mohou být v budoucnu rozšířeny o dva reaktory. Analýza, kterou v důvěrném režimu projednávají vládní experti, navrhuje v obou elektrárnách přípravu výstavby jednoho nového reaktoru a zajištění povolení pro vybudování dalšího bloku.

Informaci dnes přines server Echo24. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v reakci řekl, že materiál, který má do konce roku načrtnout představu rozvoje jaderné energetiky v Česku, ještě není hotový.

„Neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného reaktoru v lokalitě Temelín a jednoho reaktoru v lokalitě Dukovany. Zároveň budou zajištěna potřebná povolení pro možnost výstavby dvou reaktorů na obou lokalitách,“

Vládní plán podle serveru předpokládá, že ČEZ připraví projekty na čtyři reaktory a zajistí všechny potřebné dokumenty včetně územního rozhodnutí během příštích deseti let. Vláda mezitím najde investora a zajistí peníze. Od roku 2025 by se mělo začít stavět a první nový reaktor by měl být hotov nejpozději v roce 2037, píše Echo24.

Shoda na jednom reaktoru v obou elektrárnách

Mládek dnes v Bruselu novinářům řekl, že panuje „celkem konsensus“ ohledně stavby jednoho bloku v Temelíně a jednoho v Dukovanech „někdy v budoucnosti“. Materiál o budoucím směřování české jaderné energetiky podle něj ještě není hotov. „Vedeme intenzivní debaty,“ poznamenal.

Hlavní otázkou je podle něj zajištění peněz a garancí pro investice v situaci, kdy vláda odmítla původně zvažovaný způsob financování případné dostavby. Tím byly státem garantované výkupní ceny elektřiny z jaderných elektráren, o které usiloval ČEZ, když vypsal tendr na rozšíření Temelína.

Na investici přispěje dodavatel

Nejpravděpodobnější variantou pro rozšíření českých jaderných elektráren je to, že se na investici bude podílet i dodavatel technologie, řekl minulou neděli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda by podle něj měla mít strategické dokumenty o dalším rozvoji jaderné energetiky na přelomu roku. Materiál chystají MPO a ministerstvo financí.

ČEZ, v němž stát drží majoritní podíl, tendr na rozšíření Temelína o dva reaktory zrušil právě proto, že se vláda odmítla zavázat ke garantování výkupních cen elektřiny z nových reaktorů. ČEZ nyní čeká na energetickou koncepci, nový tendr zatím nechystá.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který nyní činí 2000 megawattů. Odhady nákladů se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami Kč. Ve výběrovém řízení na dostavbu byly česko-ruské Konsorcium MIR.1200, americko-japonský Westinghouse a později vyřazená francouzská Areva. V debatách o novém tendru politici zmiňují korejské a čínské společnosti.

V Dukovanech nyní jsou čtyři reaktory o celkovém výkonu 2000 megawattů. Člen představenstva ČEZ Ladislav Štěpánek v červnu řekl, že v Dukovanech by bylo v budoucnu možné umístit dva nové jaderné bloky, které by současné čtyři reaktory svým výkonem zcela nahradily.

Jádro je nejlepší možnost

Mládek dnes uvedl, že z hlediska bezpečnosti dodávek je jaderná elektrárna jednou z nejlepších možností. „V okamžiku, kdy je elektrárna postavená a máte vlastní jaderné inženýry, což ČR má, tak jste nezávislí jak v žádné jiné elektrárně,“ řekl ministr. Také podle Sobotky je rozvoj jádra nutný kvůli energetické bezpečnosti země.

Podle Mládka Temelín ukázal, že lze používat palivo dodávané americkou firmou Westinghouse i ruskou TVEL. „Jaderná energetika je zdroj, který by znamenal bezpečnost a nezávislost na vnějších vlivech,“ dodal ministr.