Apple autoprůmyslu? Automobilka Tesla má už hodnotu jako třetina Fordu

Tesla

Tesla Zdroj: Profimedia.cz

Tesla Model S
Palubní deska Tesla Model S
Továrna Tesla Motors
Sídlo vedení společnosti Tesla Motors
První model Tesla Roadster se už nevyrábí, ale v prodeji ještě stále je.
6
Fotogalerie
Tržní hodnota kalifornské automobilky Tesla Motors dosáhla hranice 20 miliard dolarů. Investoři neskrývají optimismus, že se Elonu Muskovi podaří udržet a posunout ještě výš výborné hospodářské výsledky firmy. Kritici však varují před bublinou.

Hodnota akcií firmy vystoupila v pondělí na rekordních 172,89 dolarů za kus. Nyní se obchoduje pod 165 dolarů za kus. Jen za letošní rok vzrostly akcie automobilky z kalifornského Palo Alto téměř pětinásobně.

Růst tržní hodnoty firmy je pravděpodobně ovlivněn rekordními prodeji v domovské Kalifornii, kde se Model S umístil na třetí příčce v žebříčku nejprodávanějších luxusních sedanů. Jen pro úplnost, první a druhé místo obsadily vozy Mercedes-Benz E-Class a BMW řady 5. Cenné papíry také rostly v reakci na ambiciozní plán výrobce dodat do konce letošního roku celkem 21 tisíc vozů Modelu S a v příštím roce dokonce výrobu zdvojnásobit.

Podle generálního ředitele Elona Muska je po automobilu, který v průměru stojí 70 tisíc dolarů, dostatečná poptávka. Podle analytika Bena Kalla mají cenné papíry Tesla Motors ještě kam stoupat. „Plánované dodávky do Evropy a objednávky v Číně pozici Tesla Motors jen posilují,“ uvedl Kallo.

Dobíjecí stanice TeslaDobíjecí stanice TeslaDobíjecí stanice pro elektromobily Tesla.

Apple automobilového průmyslu

„Tesla je Apple automobilového průmyslu. Firmě se podařilo propojit oblasti automobilismu a technologií a udělat ze svých produktů horké zboží,“ tvrdí automobilový analytik Alan Baum ze společnosti Baum & Associates. „Očekávání jsou nyní velmi vysoká.“

Tržní hodnota řadí Teslu Motors mezi dvacítku největších firem automobilového průmyslu. Pro srovnání, tržní kapitalizace automobilek Ford Motor nebo Honda Motor je jen přibližně třikrát vyšší (aktuálně 64,4 miliardy, respektive 69,1 miliardy dolarů). Největší americký výrobce automobilů General Motors má pak tržní kapitalizaci ve výši 48,3 miliard dolarů.

Vývoj cen akcií Tesla MotorsVývoj ceny akcií Tesla MotorsVývoj ceny akcií Tesla MotorsZdroj: Yahoo

Bublina brzy splaskne, varují někteří analytici

Kritici však varují, že tržní kapitalizace Tesla Motors je jen bublina, která zřejmě brzy splaskne. Jak upozorňuje deník The Washington Post, automobilka by v prvním čtvrletí letošního roku pravděpodobně vykázala ztrátu, nebýt štědrého federálního programu podporujícího zelené technologie a speciálního programu státu Kalifornie, který odměňuje výrobce vozů s nulovými emisemi zvláštními ZEV (zero-emission vehicles) kredity. S těmi Tesla Motors čile obchoduje, prodává je konkurenčním automobilkám, které zelená auta nevyrábějí. Právě díky kreditům Tesla vykázala ve druhém čtvrletí o 11,2 milionu dolarů vyšší zisk. Kalifornie ale plánuje podporu výrazně omezit.

Navíc na kalifornský trh už brzy vstoupí rovnou šest automobilek se svými vozy na elektřinu. Je tedy otázka, jak obstojí Tesla se svým Modelem S za 70 tisíc dolarů, uzavírá Washington Post.