Arako a Sigma Group dodají zařízení pro ruskou elektrárnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České strojírenské firmy Arako a Sigma Group dodají zařízení pro Leningradskou jadernou elektrárnu v hodnotě 156 milionů korun. Obchod je součástí spolupráce s ruskou společností Rosatom.

Tuzemské podniky dodají do Ruska průmyslové armatury, zavírací ventily či vysokotlaké systémy. Arako a Sigma Group prostřednictvím Rosatomu spolupracují také s konsorciem MIR.1200 tvořeným Škodou JS, Atomstrojexportem a Gidropressem, které se uchází o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

„Pokud konsorcium vyhraje v soutěži na dostavbu JE Temelín bude to pro nás obrovská příležitost k dalším zakázkám pro jaderný průmysl a příslib dlouhodobého rozvoje společnosti,“ uvedl generální ředitel Araka Rovshan Abbasov.

Kirill Komarov: Češi jsou výjimkou, chtějí stavět Temelín za vlastní peníze

Arako zahájilo účast na ruských jaderných projektech před více než 40 lety a během této doby dodala průmyslové armatury do 23 elektráren stavěných Rosatomem v osmi zemích světa. Rosatom od roku 2007 český podnik většinově vlastní skrze svojí divizi Atomenergomaš.

Sigma Group se soustřeďuje na výzkum a vývoj čerpacích agregátů do technologických celků v energetice. V minulosti také dodala zařízení do řady dalších ruských elektráren.