ArcellorMittal zavádí úsporný program, chce ročně ušetřit až tři miliardy dolarů

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: profimedia.cz

Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal chce ušetřit na ročních výrobních nákladech do konce roku 2015 další tři miliardy dolarů (59 miliard Kč) a v letošním roce výrazně sníží zadluženost. Společnost to oznámila v prezentaci pro investory. ArcelorMittal do září loňského roku už splnil cíl snížit administrativní a další náklady o 4.8 miliardy dolarů.

Cílem nového plánu úspor je zvýšit základní zisk na tunu vyrobené oceli na 150 dolarů. Loni tento zisk klesl na 85 dolarů ze 118 dolarů v roce 2011.

ArcelorMittal potvrdil, že hodlá v letošním roce zvýšit svůj základní zisk před zdaněním, splátkou úroků a odpisy (EBITDA) z loňských 7,1 miliardy dolarů. Loni skupina vykázala druhý nejnižší zisk od roku 2006, kdy vznikla spojením indické Mittal Steel a evropského Arceloru. Výhled letošního růstu globální spotřeby oceli firma dnes zvýšila na 3-3,5 procenta z únorové předpovědi růstu o dvě až tři procenta.

Skupina, která je největším producentem oceli v České republice, má potíže zejména v Evropě, kde kvůli nové ekonomické recesi padá poptávka. Kvůli odpisu hodnoty evropského majetku se ArcelorMittal loni propadl do čisté ztráty 3,7 miliardy dolarů.

ArcelorMittal dnes sdělil, že je na dobré cestě ke snížení zadluženosti do poloviny tohoto roku na 17 miliard dolarů a poté na 15 miliard USD.. Vysoké zadlužení firmy bylo jedním z důvodů, proč přední světové agentury loni srazily rating firmy do neinvestiční kategorie.

ArcelorMittal má na celosvětové produkci oceli podíl šest až sedm procent. Do její skupiny patří i největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava.

Evropské komisi se tento měsíc podařilo přesvědčit ArcelorMittal, aby zatím počkal s plánovanou restrukturalizací v Evropě, kde je řada provozů kvůli propadu poptávky nerentabilní. Znamená to, že společnost s plánovaným propouštění a zavíráním provozů ve Francii a dalších zemích Evropské unie počká alespoň do června. Komise uvedla, že do té doby předloží plán pomoci ocelářskému sektoru.