ArcelorMittal vyšel vstříc Italům. Přijal nové podmínky pro převzetí ocelárny Ilva

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia.cz

Ocelárenský gigant ArcelorMittal přijal nové podmínky požadované italskou vládou pro dokončení akvizice problémové italské ocelárny Ilva. ArcelorMittal se na převzetí firmy Ilva dohodl loni a akvizici měl ukončit letos 1. července, nová italská vláda však odložila dokončení transakce a naléhá na ArcelorMittal, aby vylepšil svůj návrh na převzetí, uvedla agentura Reuters. Akvizici již přitom schválila Evropská komise.

ArcelorMittal v prohlášení uvedl, že informoval italské úřady, že přijímá všechny požadavky na dodatečné závazky. Podle informovaných zdrojů mimo jiné slíbil urychlit investice související s ekologií v případě hlavního závodu firmy v Tarantu, který je největším producentem ocele v Evropě. Ilva je kvůli problémům s vysokým znečištěním od roku 2015 pod zvláštním dohledem státu.

Vicepremiér Luigi Di Maio prohlásil, že vláda přezkoumá nové přísliby, zdůraznil však, že stále hodnotí, zda celý proces podání nabídek na převzetí společnosti Ilva byl v souladu s pravidly. Minulý týden Di Mailo prohlásil, že bude usilovat, aby vláda vyšetřila dohodu. Jeho strana Hnutí pěti hvězd před březnovými volbami slíbila, že pokud se dostane k moci, Ilva kvůli obavám o vliv na životní prostředí skončí.

Podle současného plánu má ArcelorMittal investovat do firmy 4,2 miliardy eur (108 miliard korun), z toho 1,15 miliardy do snížení znečištění. Firma chce také snížit počet zaměstnanců v závodě v Tarantu na zhruba 7600 z nynějších 10 900. Proti tomu se však staví odbory.