Ministerstvo průmyslu chce v létě znát všechny zájemce o ArcelorMittal Ostrava

Vysoká pec

Vysoká pec Zdroj: Viktor Mácha

Licí hala vysoké pece v Arcelor Mittal v Burns Harbor
Kontilití v Arcelor Mittal v Burns Harbor
Kontilití v Arcelor Mittal v Burns Harbor
Koksovna s uhelnou věží Arcelor Mittal v Burns Harbor
Koksovna Arcelor Mittal v Burns Harbor
30
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce v létě před dalším jednáním pracovní skupiny k budoucnosti ostravských hutí znát všechny zájemce o koupi firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Novinářům to po jednání zástupců MPO, AMO a odborů řekl poradce ministra průmyslu Miroslav Zámečník. Šéf odborů Josef Středula po jednání kritizoval fakt, že ani na úterní schůzce konkrétní jména zájemců nezazněla. Ve večerním vyjádření se k němu přidal také ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Jediným známým zájemcem, který podal iniciační nabídku, jsou Třinecké železárny.

"Informace, které nám zvláštní správce AMO Ášok Patil může poskytnout, jsou omezeny jeho mandátem. Komunikovali jsme, odboráři řekl bych tvrději, ale i my jako ministerstvo, že bychom si přáli na příští schůzce předem vědět, kdo jsou uchazeči, kteří budou přicházet na inspekci závodu. To už je znakem určitého seriózního zájmu, a chtěli bychom, aby tato věc byla jednoznačně komunikována s Londýnem. Budeme také s londýnskou centrálou (ArcelorMittal) komunikovat separátně," řekl po jednání Zámečník.

MPO v pozdějším vyjádření zaslaném ČTK uvedlo, že mateřská společnost ArcelorMittal v současné době jména potenciálních zájemců o ostravské hutě nechce říct. Resort uvedl, že podle AMO jde totiž pouze o indikativní seznam, který se může lišit od skutečných zájemců. Jasno by mělo být v červenci, sdělilo ministerstvo.

"Uniká mi racionální důvod, proč neumí zástupci ArcelorMittalu potenciální zájemce a podmínky prodeje zveřejnit už teď, když říkají, že je stejně zveřejní," uvedl ve vyjádření Hüner. "Není to dobře - navíc, když mi několik eurokomisařů, se kterými jsem o dané věci jednal, potvrdilo, že mají špatné zkušenosti s novými vlastníky firem. Často jde pouze o účelové skupování a následné zavírání. To nesmíme dopustit, vždyť ostravské hutě zaměstnávají na sedm tisíc lidí," dodal.

"Ve chvíli, kdy jsme narazili na to, že jsme chtěli znát jména, kdo se přihlásil do indikativního seznamu firem, které mají potenciální zájem o koupi, tak nastal klid a ticho," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula. "Z našeho pohledu to považujeme za signál netransparentnosti prodeje. Za velmi vážný signál," zdůraznil.

Patil na květnovém jednání podle dřívějšího vyjádření MPO uvedl, že smlouva o prodeji ArcelorMittal Ostrava by měla být vybraným kupujícím podepsána v září. Všichni předběžní zájemci měli být známi do konce května, závazné nabídky má pak oddělený správce huti obdržet během července. Zámečník označil tento harmonogram za ambiciózní. "Nějaký posun o dva tři týdny by mě vůbec nepřekvapil," uvedl. "Když se to podaří vypořádat na začátku příštího roku, tak to bude ještě velmi rychlý proces," dodal.

Evropská komise v květnu největšímu světovému výrobci oceli ArcelorMittal schválila záměr převzít italskou ocelárnu Ilva. Jednou z podmínek je prodej huti v Ostravě i dalších podniků, které společnost v Evropě má. ArcelorMittal v rámci snahy o získání souhlasu k převzetí ocelárny Ilva mimo jiné navrhl, že prodá své hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii. Mluvčí ArcelorMittalu Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková už dříve sdělila, že proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě, na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Působí ve více než 60 zemích. Je předním dodavatelem ocelových výrobků automobilovému průmyslu, stavebnictví, pro výrobu domácích spotřebičů nebo obalů. Loni ArcelorMittal zvýšil provozní zisk i tržby. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) vzrostl o více než třetinu na 8,4 miliardy dolarů (téměř 180 miliard korun), tržby se pak zvýšily o 21 procent na 68,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu korun).