Armáda získá nové české radary

V testovacím centru v Hostivici nedaleko Prahy prověřili jednoho z nástupců slavného pasivního lokátoru Tamara, nový protiletecký radar české výroby ReVisor. Čtyři nové radary od pardubické firmy Retia české vojsko postupně zařadí do výzbroje v příštím a přespříštím roce.

ReVisor je mobilní prostředek radarového průzkumu bojiště, který poskytuje velmi přesný přehled o vzdušných cílech v zájmovém prostoru. Jednoznačně detekuje, identifikuje a odhaluje polohu, vzdálenost i směr pohybu letadel či vrtulníků.

Lokátor je schopen sledovat i nízkoletící cíle a vrtulníky ve visu, jeho výhodou jsou malé rozměry a mobilita. ReVisor byl poprvé představen v polovině loňského roku. V budoucnosti posílí už dříve armádou zakoupené raketové mobilní komplety RBS-70 švédské výroby.

ETC patří mezi špičková pracoviště

Účelem testu lokátoru bylo ověření všech technických parametrů při extrémních teplotách - 32 °C a +60 °C. Hostivické testovací centrum patří mezi technologicky nejvyspělejší mezinárodní zkušebny a laboratoře. Pouze další dvě srovnatelné zkušebny patřící stejně jako ta česká společnosti Ingersoll Rand, jsou v provozu v USA a v Číně.

ETC například dokáže ve velkoprostorových chladících komorách prověřit odolnost vůči maximálním rozdílům teplot od -40 ºC až do + 180 ºC. Elektromagnetické vibrační stoly v kombinaci s klimatickou komorou umožňují provádět vibrační i klimatické zkoušky zároveň.

Hydraulický systém víceosé vibrační zkušebny dokáže přesně nasimulovat zátěžový profil silnice či železnice, díky čemuž se dramaticky zkracuje doba trvání životnostních testů. Původní specializace na chladící zařízení se díky mimořádnému prostoru zdejších laboratoří rozšířila i na skutečně rozměrná zařízení: zkouškou odolnosti zde procházejí nákladní vozy, autobusy, tramvaje, kontejnery či vojenská technika.