AstraZeneca odmítla další nabídku Pfizeru

Sídlo společnosti Pfizer v Praze

Sídlo společnosti Pfizer v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca odmítla i „oslazenou“ nabídku na převzetí od amerického Pfizeru. AstraZeneca uvedla, že nabídka 62,6 miliardy liber (2,1 bilionu korun) si dostatečně neváží hodnoty nových léčiv, na kterých v AstraZeneca pracují.

Nabídka hotovosti a akcií ocenila jednu akcii firmy AstraZeneca na přibližně 50 liber, ještě na přelomu roku se přitom na londýnské burze obchodovala za 36 liber. Britové již odmítli nabídku podanou 28. dubna, která akcii ocenila na 46,61 libry.

„Nabídka Pfizeru by dramaticky naředila podíl našich akcionářů na budoucí hodnotě řady léků, které právě vyvíjíme. Tím by bylo v sázce i zdárné dokončení jejich vývoje,“ uvedl v tiskovém prohlášení Leif Johansson, předseda představenstva AstraZeneca. „Za těchto okolností nemá představenstvo problém nabídku odmítnout.“

Britům s obranou před americkým farmaceutickým gigantem nejspíš nepomůže vláda. Premiér David Cameron uvedl, že se kabinet do záležitosti nebude vměšovat. Opoziční politici však vládu obviňují z toho, že ve skutečnosti obě firmy ke spojení povzbuzuje.