Automobilka Audi příští rok mírně omezí investice

Audi RS3 Sportback

Audi RS3 Sportback

Německá automobilka Audi z koncernu Volkswagen mírně omezila investiční plán pro příští rok a odložila stavbu nového větrného tunelu. Na nové provozy a výrobní zařízení se utratí něco přes tři miliardy eur (81 miliard korun). Podle zdrojů agentury Reuters původně Audi plánovala příští rok investovat 3,3 miliardy eur. Skupinu Volkswagen letos zasáhl skandál s manipulacemi emisí.

Podle pětiletého investičního programu, který Audi zveřejnila před rokem, má automobilka investovat v letech 2015-2019 celkem 17 miliard eur. To v průměru vychází na 3,4 miliardy eur ročně. „V rámci současného investičního programu chceme posílit pozici naší značky, zároveň ale budeme usilovat o zajištění dodatečného finančního manévrovacího prostoru pomocí další optimalizace výroby a náklady,“ uvedl finanční ředitel Audi Axel Strotbek. Audi sdělila, že hodlá každou investici jednotlivě prozkoumat, a z toho důvodu odložila o jeden rok plánovanou výstavbu větrného tunelu.

Skupina Volkswagen v listopadu oznámila, že vzhledem k vysokým nákladům spojeným s emisním skandálem sníží své kapitálové výdaje v příštím roce o jednu miliardu na nejvýše 12 miliard eur. Průměrná výše investic v předchozím plánovacím období činila zhruba 13 miliard ročně. Největší evropská automobilka snižuje kapitálové výdaje poprvé od finanční krize v roce 2009

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí oxidů dusíku. Největší skandál v osmasedmdesátileté historii Volkswagenu oslabil tržní hodnotu podniku, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě.