Automobilka Tesla vykázala rekordní ztrátu

Tesla

Tesla Zdroj: acz

Americký výrobce elektrických aut Tesla Inc. hospodařil v prvním čtvrtletí s rekordní ztrátou 709,6 milionu dolarů (15,2 miliardy korun). Ztráta se prohloubila z loňských srovnatelných 330,3 milionu dolarů. Automobilka současně v prohlášení zveřejněném v noci na dnešek dodala, že očekává, že se jí podaří navýšit výrobu svého nového vozu Model 3 na zhruba 5000 týdně do dvou měsíců. 
 

Bez zahrnutí mimořádných položek ztráta činila 3,35 dolaru na akcii. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali ztrátu 3,58 dolaru na akcii. Tržby se zvýšily o 26 procent na 3,4 miliardy dolarů.

Automobilka zatím velmi pomalu navyšuje výrobu svého nového vozu určeného pro masový trh Model 3. V posledním dubnovém týdnu výroba stoupla na 2270 vozů týdně z 2250 v druhém dubnovém týdnu. Původně Tesla předpokládala, že vyrobí 5000 vozů týdně již na konci loňského roku, musela však tento termín několikrát posunout. Šéf automobilky Elon Musk přiznal, že příliš důvěřoval využití robotů při výrobě a že bude muset najmout více lidských zaměstnanců.

Tesla dodala, že na konci čtvrtletí měla k dispozici v hotovosti 3,2 miliardy dolarů. Její kapitálové výdaje ve čtvrtletí činily 655,7 milionu dolarů.

Tesla za dobu téměř osmi let, kdy je veřejně obchodovanou společností, vykázala zisk jen ve dvou čtvrtletích. Navýšení výroby nového vozu na 5000 týdně je pro ni důležité kvůli dosažení ziskovosti.