Automobilka Volvo odkládá vstup na burzu, odvolává se na rostoucí napětí v mezinárodním obchodu

Výroba automobilů Volvo

Výroba automobilů Volvo Zdroj: Volvo Cars

Výroba automobilů Volvo
Výroba automobilů Volvo
Výroba automobilů Volvo
Výroba automobilů Volvo
Výroba automobilů Volvo
8
Fotogalerie

Čínská automobilka Geely se rozhodla odložit na neurčito své plány na uvedení švédské divize pro výrobu osobních vozů Volvo Cars na burzu, a to mimo jiné kvůli nejistotě plynoucí z eskalace sporů v mezinárodním obchodě. Informuje o tom agentura Reuters.

„Dospěli jsme k závěru, že právě teď není pro primární emisi akcií optimální doba,“ řekl agentuře generální ředitel Volvo Cars Hakan Samuelsson v telefonickém rozhovoru.

Geely se podle zdroje Reuters obeznámeného se situací obává, že za současných podmínek by bylo obtížné zajistit, aby primární nabídka akcií odrážela plnou hodnotu divize. V květnu jiný zdroj agentury Reuters uvedl, že primární emise by se mohla uskutečnit již v září a mohla by Volvo Cars ohodnotit na 16 až 30 miliard dolarů (354 až 664 miliard korun).

Geely v roce 2008 koupila Volvo Cars od amerického automobilového koncernu Ford Motor za 1,8 miliardy dolarů. Švédské automobilce se pod čínským vlastníkem podařilo zvrátit pokles prodeje, se kterým se v předchozích letech potýkala. Ford převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustředí na výrobu nákladních vozů.

O odkladu primární emise akcií Volvo Cars informoval rovněž list Financial Times, podle kterého Geely tento krok původně plánovala uskutečnit před koncem letošního roku. Samuelsson listu sdělil, že primární emise stále zůstává velmi realistickou variantou, ale že firma s tímto krokem nehodlá spěchat. „Je zapotřebí optimální načasování,“ prohlásil.