Avia získává trhy. Prodej jejích nákladních aut vzrostl o dvě třetiny

V Česku vyráběný vůz Avia.

V Česku vyráběný vůz Avia. Zdroj: avia.cz

Letňanský výrobce nákladních vozů Avia loni zvýšil tržby o 56 procent na 665 milionů korun. Prodej vzrostl o dvě třetiny na 1003 aut. Za růstem stojí prodeje na trzích střední a východní Evropy včetně Ruska.

Tuzemskému výrobci nákladních aut Avia Ashok Leyland se loňský rok vydařil. Již do září zvýšil tržby o polovinu na 415 milionů korun. To bylo zhruba stejně jako za celý rok 2011. Prodeje stouply o tři čtvrtiny na 624 vozidel. Za celý rok pak firma splnila svůj plán.

„Podařilo se nám po dlouhé době naplnit plány prodejů, tržeb i provozního zisku,“ uvedl výkonný ředitel Tomáš Jiřička. Avia loni prodávala vozy na pěti kontinentech. Na ruském a americkém trhu loni prodala 45 procent vozidel. Dařilo se jí i ve střední Evropě, Velké Británii, Francii, Německu a zemích Beneluxu. Do zemí EU dodala 432 aut.

„Předmostí jsme si letos vytvořili v Turecku, Argentině, Singapuru, Malajsii, v Austrálii a Keni,“ uvedl Jiřička s tím, že letos bude pro automobilku klíčová stabilizace na nových trzích, rozvoj obchodní sítě mimo evropské trhy, vstupy na další perspektivní trhy a uvedení novinek ve výrobkovém portfoliu.

Nízké emise a komponenty pro elektromobily

Součástí výrobního programu pro letošní rok jsou vozy plnící emisní limity Euro 6 a rozšíření výrobního programu na vozy o celkové hmotnosti do 15 tun. V současnosti dodává vozidla od šesti do 12 tun. Nabízet bude i loňskou novinku, kterou je dvoukabina pro čtyři až sedm osob. Letos by měl také po homologaci vyjet autobus na podvozku Avie. Odbyt podvozků a kabin z Letňan se v rámci dodávek pro výrobce elektrických vozů Smith Electric dařil i v USA.

Nová značka pro Británii. Nákladní vozy letňanské automobilky pod novou značkou Longton AviaNová značka pro Británii. Nákladní vozy letňanské automobilky pod novou značkou Longton Avia | E15 Anna Vackova

Avia pro britský trhFoto E15 - Anna Vacková

V Česku vyráběný vůz Avia.V Česku vyráběný vůz Avia. | avia.cz

Užitkový vůz, který Avia vyrábí v pražských LetňanechFoto - Avia

„V průběhu posledních let udělala Avia významné kroky ve svém celosvětovém působení. Díky indické automobilce Ashok Leyland a její mezinárodní síti dnes Avia neoperuje pouze na tradičních trzích ve střední Evropě, ale své výrobky dodává na čtyři kontinenty,“ uvedl ještě před koncem roku výkonný ředitel Tomáš Jiřička.

Avia například v posledních dvou letech dodala 200 aut na ruský trh, začala montovat vozy ve Spojených arabských emirátech a proniká na trhy v Argentině, Singapuru, Malajsii a v Keni. Zároveň pokračuje v dodávkách kabin a podvozků pro elektromobily Smith Electric Vehicles.

Letos automobilka plánuje společně s mateřskou firmou Ashok Leyland vyrábět nákladní auta také v Indii. Zároveň hodlá rozšířit svůj výrobní program o auta s motory Euro 6 a vozy o celkové hmotnosti do 15 a 18 tun. V současnosti dodává vozidla od šesti do 12 tun.

Své plány firma představila již na loňském veletrhu IAA v Hannoveru, kdeukázala nákladní vozidla s kabinou Crew cab pro sedmičlennou posádku. „Dvoukabiny nové výrobkové řady jsou připraveny speciálně pro požadavky hasičských a záchranných služeb, které potřebují přepravovat posádky o počtu 4-7 členů. Nové vozy přichází v provedení 4×2 i 4×4 a jsou tak vhodné jak na silnice, tak i do terénu,“ dodal loni po veletrhu Jiřička.

Avia Ashok Leyland Motors
Letňanská společnost je od roku 2006 součástí koncernu Hinduja Group, jehož vlajkovou lodí je druhá největší automobilka v Indii - Ashok Leyland.
Ke konci roku 2012 Avia zaměstnávala 227 pracovníků.