Babišova Precheza zdvojnásobila zisk na rekordních 716 milionů

Andrej Babiš, Agrofert

Andrej Babiš, Agrofert Zdroj: profimedia.cz

Přerovské chemičce Precheza ze skupiny Agrofert Holding Andreje Babiše loni vzrostl čistý zisk z 352 milionů korun v roce 2010 na rekordních 716 milionů. Firmě také díky investicím do výroby a příznivé situaci na zahraničních trzích stouply tržby o 30 procent na 2,9 miliardy korun.

„Z hlediska dosažených výsledků je možno považovat rok 2011 za dosud nejúspěšnější v historii společnosti Precheza,“ uvedlo ve výroční zprávě vedení podniku. Hospodaření přerovské chemičky pozitivně ovlivnila vysoká poptávka po hlavním produktu firmy titanové bělobě. „Umožnila postupné zvýšení prodejních cen až o 50 procent oproti úrovni z konce roku 2010,“ dodala zpráva.

Příznivě se do loňských hospodářských výsledků Prechezy promítlo rovněž oslabení koruny ve druhé polovině roku 2011 a relativně nízká cena ilmenitu, který se používá při výrobě titanové běloby.

Letos už situace tak příznivá není a šéfové chemičky předpokládají, že loňské hospodářské výsledky se už nezopakují. Na světových trzích klesá poptávka po titanové bělobě a zároveň zdražuje ilmenit.

Precheza hodlá produkci titanové běloby nadále zvyšovat. Náklady projektu plánovaného do roku 2014 mají společně s letos zahájenou modernizací výrobny kyseliny sírové dosáhnout téměř jedné miliardy korun.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v Česku, její produkce míří z větší části na export. Firma vznikla v roce 1991 transformací státního podniku Přerovské chemické závody na akciovou společnost, součástí Agrofertu od roku 1996.

Andrej Babiš může být s chemickou větví svého impéria nadmíru spokojen. Podle serveru motejlek.cz hned čtyři jeho chemičky vygenerovaly loni zisk před zdaněním vyšší než jednu miliardy korun. Jde o německou SKW Piesteritz, slovenské Duslo a tuzemské dcerky Deza a Synthesia.

Celé skupině Agrofert Holding vzrostl v roce 2011 konsolidovaný téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy z předloňských 92,1 miliardy korun.