Bahrajn má nakročeno do klubu ropných států s obřími dluhy

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ostrovnímu Bahrajnu podle Mezinárodního měnového fondu hrozí, že jeho dluh překročí příští rok sto procent hrubého domácího produktu.

Státu Perského zálivu Bahrajn, jehož příjmy do státního rozpočtu tvoří z více než osmdesáti procent ropa, se závislost na nerostném bohatství vyplácí stále méně.

Varování Mezinárodního měnového fondu, podle kterého hrozí zemi příští rok vyšší dluh než hrubý domácí produkt, se podle agentury Bloomberg nenaplní jen při ceně v průměru 113 dolarů za barel.

Dluh Bahrajnu se vzhledem k hrubému domácímu produktu zvyšuje o zhruba deset procentní bodů každý rok a již loni atakoval devadesátiprocentní hranici, přičemž HDP dosáhl 35 miliard dolarů. Když dluh Bahrajnu překoná HDP, přidá se tak k Libanonu, který loni měl dluh ve výši 153 procent vůči HDP, nebo Súdánu se 126 procenty. Stejný osud čeká podle odhadů Mezinárodního měnového fondu už letos Libyi.

V posledních dnech ceny ropy sice rostou, ale Bahrajnu ani to nemusí stačit. Analytici společnosti ANZ odhadují, že letos její cena vystoupá maximálně na osmdesát dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI se v pondělí obchodovala za 70,44 dolarů za barel, což představuje nárůst o zhruba procento.

Otázkou je, zda situaci Bahrajnu vylepší nález doposud největšího naleziště ropy v zemi, který hlásil začátkem dubna. Ložisko podle odhadů obsahuje osmdesát miliard barelů ropy a k tomu čtyři sta miliard krychlových metrů zemního plynu.


source: tradingeconomics.com