Bakalovy doly OKD propustí 250 lidí, další ubudou u dodavatelů

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Černouhelné doly OKD, které vlastní těžební firma NWR miliardáře Zdeňka Bakaly, jsou ve složité finanční situaci a musí ještě více šetřit. Po snížení platů proto přichází za řadu propouštění. Zaměstnanci kteří ve firmě pracovali nejméně dva roky dostanou odstupné ve výši sedmi platů.

OKD propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet kontraktorů, tedy pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí, klesne do září zhruba o třetinu na 2700. Jde o součást rozsáhlých úsporných opatření, které firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci.

Specializované důlní firmy, které postihne výrazné snižování stavu, pro OKD na zakázku a zcela samostatně zajišťují ražby, těžbu nebo jiné specializované práce. „Z větší části jde o pracovníky z Polska, ale je mezi nimi také část - téměř třetina - lidí z regionu,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Zaměstnance, kterých se propouštění týká, už společnost se situací seznámila. Ti, kteří ve firmě pracovali déle než dva roky, dostanou odstupné ve výši sedminásobku měsíčního platu.

Neudržitelná situace

„Jde o bolestný, ale nezbytný krok. Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ uvedl pro server Patria.cz ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Společnost New World Resources (NWR), která je majitelem OKD, v květnu oznámila, že se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku měla čistý zisk šest milionů eur. Cena akcií NWR se na pražské burze stále propadá.

Pětiletý vývoj ceny akcií těžební společnosti NWR

Graf 28. 6. 2013.Graf 28. 6. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Společnost kvůli slabším hospodářským výsledkům mimo jiné snižuje o deset procent mzdy zaměstnancům, kteří mají smluvní mzdy, a hodlá prodat ostravskou společnost OKK Koksovny.

OKD má zhruba 13 tisíc vlastních zaměstnanců. Předloni tam hrubá průměrná mzda činila 36 498 korun. Pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 123 korun měsíčně.

Za burzovním úspěchem NWR stály přehnané odhady zásob uhlí