Barum investuje v Otrokovicích čtyři miliardy, posílí výrobu nákladních plášťů

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum zahájil rekonstrukci výrobní haly za víc než čtyři miliardy korun. Díky investici firma přijme dalších 300 lidí, nyní jich zaměstnává přes čtyři tisíce. Cílem modernizace je navýšení produkce nákladních plášťů.

Kapacita výroby vzroste na téměř 1,6 milionu nákladních a autobusových plášťů za rok. Nyní firma produkuje ročně 940 tisíc těžkých nákladních a industriálních pneumatik a 21,7 milionu pneumatik pro osobní a lehké nákladní vozy.

Nové zaměstnance chce podnik přijmout v následujících dvou letech. „Budou zastávat pozice operátorů výrobních zařízení, ale budeme potřebovat i gumárenské technology, techniky kvality, strojní inženýry,“ uvedl jednatel společnosti Libor Láznička.

Opravovat se bude do příštího léta

Rekonstruovaný objekt dříve využívala společnost Mitas, která byla v areálu Barumu v pronájmu, letos postavila svou novou halu v otrokovické průmyslové zóně Toma. Hala Barumu by měla být opravena do konce léta příštího roku.

Continental Barum patří v regionu k nejvýznamnějším zaměstnavatelům, pracuje v něm 4400 kmenových zaměstnanců. Společnosti loni vzrostly tržby i zisk, utržila 53,77 miliardy korun, zisk činil 2,73 miliardy korun. V roce 2011 podnik utržil 47,86 miliardy korun se ziskem 1,93 miliardy korun.

Světová čtyřka

Koncern Continental patří mezi přední světové subdodavatele automobilového průmyslu. Loni zvýšil zisk o více než polovinu na rekordních 1,9 miliardy eur (51,5 miliardy korun). Tržby společnosti se zvýšily o sedm procent na 32,7 miliardy eur (885,8 miliardy korun).

Continental je největším výrobcem pneumatik v Německu a čtvrtým největším na světě. V České republice firma vlastní kromě otrokovického Barumu další společnosti v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně a Trutnově.

Pneumatiky loni podražily o 10 %. Nejprodávanější byla značka Barum