Baterie za akcie: Buffett získá značku Duracell

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Andrew Butitta, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta převezme od společnosti Procter & Gamble (P&G) divizi výroby baterií Duracell. P&G v rámci dohody získá své akcie v hodnotě kolem 4,7 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun), které nyní vlastní Berkshire. P&G se zavázala, že před uskutečněním transakce přispěje částkou zhruba 1,8 miliardy dolarů na rekapitalizaci divize.

Předpokládá se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině příštího roku. Společnost P&G už v říjnu uvedla, že hodlá oddělit Duracell do samostatného podniku. Firma získala Duracell v roce 2005 v rámci převzetí společnosti Gillette, která značku vlastnila od roku 1996.

Berkshire vlastnila ke 30. červnu 52,8 milionu akcií P&G. To představovalo podíl 1,9 procenta, uvedla agentura Reuters na základě údajů, které firma poskytla regulačním úřadům. Akcie P&G zahájily dnešní obchodování na burze v New Yorku poklesem o zhruba 0,9 procenta na 88,70 dolarů.

„Duracell se mi vtiskl do paměti jako spotřebiteli i jako dlouhodobému investorovi v P&G a Gillette,“ uvedl Buffett v dnešním sdělení. Duracell v poslední době trpí oslabováním poptávky po jednorázových alkalických bateriích, protože kvůli světovému rozmachu mobilních elektronických přístrojů prudce roste zájem o dobíjecí baterie.

Výprodej nekončí

Generální ředitel P&G Alan Lafley počátkem srpna oznámil, že společnost se během roku až dvou zbaví více než poloviny svých značek. Cílem tohoto plánu je zjednodušení struktury a zrychlení růstu tržeb.

P&G coby výrobci dětských plenek Pampers nebo pracích prášků Ariel a Tide by po zmenšení portfolia mělo zbýt 70 až 80 značek, které mají nejlepší výsledky.

Akcie P&G

P&G, která je také známá holicími potřebami Gillette, své výrobky prodává ve více než 180 zemích světa a výrobní základny má v 80 zemích. V roce 1991 koupila závod Rakona v Rakovníku, kde vyrábí mimo jiné prací prášky a prostředky na mytí nádobí.

Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích od maloobchodu přes pojišťovnictví po železniční dopravu a energetiku. Vlastní i významné podíly v řadě známých firem, jako je Coca-Cola, IBM anebo American Express. Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“, podle posledního vydání žebříčku časopisu Forbes je druhým nejbohatším Američanem s majetkem zhruba 67 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).