Bell Helicopter bude od příštího roku v Praze lakovat vrtulníky

Vrtulník Bell

Vrtulník Bell Zdroj: Bell

Společnost Bell Helicopter Praha, která v Evropě prodává americké vrtulníky Bell, počátkem roku 2016 uvede ve své pražské centrále do provozu lakovací kabinu pro komerční vrtulníky. Se stavbou lakovny začala firma nyní.

Podle ředitele globálních služeb Bell Helicopter Michaela Reagana bude lakovací kabina vybavena nejnovější technologií s energetickou úsporností a kapacitou pro vrtulníky Bell Helicopter včetně modelu Bell 525. Reagan současně uvedl, že firma neustále investuje do své české centrály, aby uspokojila „rychle rostoucí poptávku zákazníků po vrtulnících a službách Bell Helicopter v evropském regionu“.

Společnost před měsícem oznámila, že plánuje v Praze rozšířit sestavování vrtulníků Bell. Zhruba do dvou let by chtěla u pražského letiště Ruzyně montovat podle požadavků zákazníků přes 30 vrtulníků ročně, nyní to je 12 strojů.

Firma chce podle jejího ředitele pro Evropu a Rusko Jakuba Hody sestavovat v Praze všechny vrtulníky, které budou do Evropy dodávány. Nyní společnost u Ruzyně například upravuje a dovybavuje interiéry vrtulníků podle přání zákazníků, třeba pro účely letecké záchranné služby.

Zakázka pro armádu

Bell je současně jednou z firem, které se ucházejí o zakázku na dodání 12 víceúčelových vrtulníků pro českou armádu. Ty mají nahradit dosluhující ruské stroje Mi-24/35. České policii vrtulníky firma Bell už dodává. Nejnovější stroj by si policisté měli převzít počátkem prosince.

Tržby Bell Helicopter Praha činily loni podle Hody přes 11 milionů dolarů (asi 260 milionů korun). V Evropě společnost přijala objednávky na 25 vrtulníků za přibližně 170 milionů dolarů (čtyři miliardy korun). Polovina z nich byla zkompletována v pražských hangárech firmy.

Jedním z nejúspěšnějších vrtulníků Bell je lehký dvoumotorový Bell 429, který firma nově nabízí s luxusním interiérem pro nejbohatší klientelu. Stroje jsou vybaveny například zatmavovacími okny za několik desítek tisíc dolarů, cestující mohou na monitorech sledovat letové údaje nebo si pouštět hudbu a filmy.