Běloruské výhybky zmodernizuje za stovky milionů AŽD Praha

nádraží

nádraží Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká společnost AŽD Praha dodá pro železniční uzel Žlobin v Bělorusku zabezpečovací zařízení za 300 milionů korun. Součástí zakázky je také modernizace téměř tří stovek výhybek. Jedná se již o sedmou zakázku tuzemského výrobce zabezpečovací techniky v zemi.

„Výjimečnost této stavby, která počítá se zabezpečením celkem 277 výhybek, spočívá mimo jiné i v tom, že AŽD Praha zhotoví a dodá veškerou železniční zabezpečovací technologii takzvaně na klíč,“ vysvětlil ředitel zahraničního marketingu a obchodu podniku Petr Žatecký. Výroba zařízení má být podle smlouvy dokončena na začátku příštího roku.

AŽD v současné době dokončuje v Bělorusku spolu s Brestským elektrotechnickým závodem ještě obnovu drážního zabezpečovacího zařízení na víc než stokilometrovém úseku trati Osipoviči-Žlobin. V roce 2011 firma také dodala kompletní zabezpečení stanice Ždanoviči nedaleko Minsku za 65 milionů korun.

AŽD Praha je největší českou firmou z oboru zabezpečovací techniky pro železnici. Firma se podílí na modernizaci českých koridorů, svá zařízení dodává i do zahraničí. Vedle Běloruska třeba i do Srbska, Řecka nebo USA. V závodech v Olomouci a Brně zaměstnává 1800 lidí.

V Praze po přesunutí výroby na Moravu společnost ponechala vývojové centrum a generální ředitelství. V roce 2011 společnost dosáhla zisku 184 milionů korun při tržbách převyšujících 3,3 miliardy korun.

Čtyřproudou dálnici v Ázerbájdžánu řídí telematický systém AŽD Praha

Technologie AŽD Praha zabezpečují v Řecku už 15 železničních přejezdů