Biotechnologická Celgene koupí za 7,2 miliardy dolarů firmu Receptos

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Faggy Art via Flickr

Výrobce léků na rakovinu Celgene koupí za 7,2 miliardy dolarů (177,2 miliardy korun) vývojáře léků Receptos. Celgene tak získá napojení na nový, slibný lék na roztroušenou sklerózu a zánětlivé onemocnění střev, na kterém Receptos pracuje.

Celgene za jednu akcii Receptos zaplatí 232 dolarů. Ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 12 procent.

Příjmy Celgene se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 22 procenta na 2,28 miliardy dolarů. Firma vyrábí mimo jiné léky na zhoubné nádory kostní dřeně Revlimid a Pomalyst a na rakovinu prsu a plic Abraxane. Revlimid se používá mimo jiné také k léčbě vážných případů anémie.

Převzetí firmy Receptos je součástí plánu firmy Celgene na posílení prodeje léků na zánětlivá a imunitní onemocnění. Celgene uvedla na trh svůj první lék v této kategorii v roce 2014, a to lék na lupénku a psoriatickou artritidu Otezla.

Receptos zatím nemá schválený lék

Receptos zatím nemá na trhu schválený lék. Doufá, že schválení k prodeji prvního léku na roztroušenou sklerózu dostane v roce 2018.

Minulý měsíc se Celgene dohodla na investici jedné miliardy dolarů do vývojáře léků June Therapeutic. Firmy plánují vývoj léků na rakovinu a léčbu autoimunitních onemocnění, napsaly agentury AP a Reuters.

PPF koupila podíl v biotechnologické firmě Cytune Pharma

Biotechnologie budoucnosti, nebo řepkové pole?

V Ostravě vzniká biotechnologické centrum za miliardu Kč