BMW hlásí nový rekord. Prodeje díky Číně a USA přesáhly dva miliony aut

Vozy BMW jdou rekordně na odbyt

Vozy BMW jdou rekordně na odbyt Zdroj: ctk

Německá automobilka BMW prodala loni rekordních 2,1 milionu vozů, což je o bezmála osm procent více než předchozí rok. Odbyt táhla hlavně poptávka v Číně a ve Spojených státech. Rekordní prodej měl největší světový výrobce luxusních aut už čtvrtý rok za sebou.

BMW se tak podařilo splnit cíl prodat za celý rok více než dva miliony vozidel. Stalo se tak především kvůli zájmu o sedany řady 3 a řady 5.

Dohromady automobilka prodala 2 117 965 vozidel hlavní značky BMW i značek Mini a Rolls-Royce. Zatímco dodávky modelů BMW byly vyšší o skoro desetinu, prodej aut značky Mini se za celý rok snížil o necelé procento. Důvodem je přechod na modely nové generace.

Už v prosinci ale data ukazují na nárůst poptávky o více než pětinu, což byl rekord za tento měsíc. Rekordní prodejní rok naopak podle dřívějších zpráv zažil Rolls-Royce, když loni poprvé v historii firmy prodal přes 4000 aut.

Boj o pozici jedničky

Na pozici světové jedničky na trhu s luxusními auty mají zálusk němečtí konkurenti Audi a Mercedes-Benz, kteří by chtěli BMW časem předstihnout.

Údaje o jejich loňském prodeji zatím k dispozici nejsou. Audi z koncernu Volkswagen na konci roku oznámilo, že v období od ledna do listopadu zvýšilo prodej o desetinu na více než 1,59 milionu vozů. Německý koncern Daimler za stejné období zvýšil prodej luxusních automobilů Mercedes-Benz o 12 procent na 1,487 milionu vozů.