BMW kvůli brexitu zavře svou britskou továrnu, Jaguar Land Rover utlumí výrobu

Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover Zdroj: Profimedia.cz

Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover
3
Fotogalerie

Německá automobilka BMW zavře hned po odchodu Británie z Evropské unie (EU) zhruba na měsíc svou britskou továrnu na výrobu vozů značky Mini. Chce se tak vyhnout možnému výpadku v dodávkách součástek. Takové riziko by mohlo nastat, pokud země odejde z EU bez dohody, řekl agentuře DPA mluvčí firmy Piers Scott. Výrazně utlumit výrobu se chystá také Jaguar Land Rover.

„Soudíme sice, že takový nejhorší scénář je nepravděpodobný, ale musíme se na něj připravit," vysvětlil mluvčí. Dodal, že BMW s pokračováním svých britských aktivit i nadále počítá. Každoroční údržbové práce v oxfordské továrně ale kvůli brexitu přesune z léta na období od 1.dubna.

Výrobnu v britském Cowley na předměstí Oxfordu denně zásobují výrobními součástkami z celého světa stovky kamiónů, uvedl zpravodajský server BBC. Zhruba 60 procent dovážených dílů pochází z EU. V závodě pracuje 4500 lidí, kteří každý týden vyrobí 5000 vozů.

Británie opustí EU na konci března 2019. Jednání mezi Londýnem a Bruselem o uspořádání vzájemných vztahů po tomto datu jdou ztuha.

V pondělí oznámil výrazné utlumení výroby největší britský výrobce aut Jaguar Land Rover. Rozhodnutí zdůvodnil rovněž brexitem a aférou kolem dieselových motorů. Jeho továrna poblíž Birminghamu bude do vánoc v provozu jen tři dny v týdnu, aby firma nemusela propouštět.