BMW s masovou výrobou elektromobilů nespěchá

BMW

BMW Zdroj: profimedia.cz

Automobilka BMW neplánuje výrazně navýšit produkci elektromobilů dříve než po roce 2020. Uvedl to generální ředitel německé automobilky Harald Krüger. Podle jeho slov se masová výroba elektroaut čtvrté generace ještě příliš nevyplatí.

Přesto firma již letos hodlá navýšit výdaje na výzkum a vývoj v oblasti elektromobility na rekordních sedm miliard eur. Mezi roky 2020 až 2025 plánuje uvést na trh tucet plně elektrických modelů s dojezdem až 700 kilometrů.

„Plánujeme počkat na pátou generaci, abychom byli více konkurenceschopní. Nechceme výrazně rozšiřovat výrobu čtvrté generace,“ uvedl podle portálu Autonews Krüger. Rozdíl v nákladech na produkci elektroaut pak má dosahovat dvouciferných hodnot. Představitelem zmiňované páté generace potom bude elektrické SUV s označením iX3, produkce má začít v roce 2020.

Neznamená to však, že by automobilka na rozvoj svých modelů s hybridním či zcela elektrickým pohonem nyní úplně rezignovala. Na letošním ženevském autosalonu představila model čtvrté generace BMW i8 Roadster. 

S elektrickým pohonem má nicméně své plány například také koncern Volkswagen, firmy tak budou muset obstát ve stále ostřejší konkurenci. Do konce roku 2022 plánuje Volkswagen vyrábět elektromobily v 16 závodech po celém světě. Nyní se tak děje ve třech závodech koncernu.

Jeho součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto. Česká automobilka chce v příštích pěti letech do alternativních pohonů a nových služeb mobility investovat dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun). V roce 2025 chce mít automobilka deset modelů na elektrický pohon, z toho šest čistých elektromobilů.